Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 14:11

Ανοικτή κριτική Τρισέ στις προτάσεις της Κομισιόν για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άσκησε σήμερα έντονη κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν για τη χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τη Νομισματική Ένωση.

«Οι προτάσεις αυτές δεν συμβάλλουν στο να είναι η Νομισματική Ένωση σταθερή και υγιής», τόνισε ο κ. Τρισέ σε παρέμβασή του ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ιδιαίτερα, να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες κάθε χώρας, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και τη χαλάρωση των προβλεπόμενων από το Σύμφωνο διαδικασιών σε περιπτωση υπερβολικού ελλείμματος.

Ο κ. Τρισέ στάθηκε ιδιαίτερα στις δύο πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις: σε εκείνη που αποσκοπεί στο να δώσει περισσότερο χρόνο στις κυβερνήσεις που υπερβαίνουν το όριο του 3% του ΑΕΠ για το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα και αυτή που προτείνει επιείκεια έναντι των χωρών που αντιμετωπίζουν μια φάση οικονομικής ύφεσης.

«Οι προτάσεις που επιτρέπουν μία χαλάρωση της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα, καθώς και εκείνες που κάνουν λόγο για εξαιρετικές περιπτώσεις, όσον αφορά την προθεσμία για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων και την εισαγωγή στοιχείων ειδικής αντιμετώπισης από χώρα σε χώρα», δεν είναι ευπρόσδεκτες, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. «Η εθνική αντιμετώπιση είναι πολύ επικίνδυνη. Χρειαζόμαστε μια ίση μεταχείριση» για όλες τις χώρες, ειδικά με την προοπτική της διεύρυνσης της Ε.Ε., πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στην παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.