Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 14:34

Τροποποίηση διαδικασιών και διοικητικών μέτρων για το βαμβάκι

Την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τις διαδικασίες και τα διοικητικά μέτρα που θα ισχύσουν για το βαμβάκι κατά την τρέχουσα περίοδο 2004-05, υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου των φορέων βάμβακος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάκος διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων επί των κάτωθι βασικών σημείων που τροποποιούν την κοινή υπουργική απόφαση η οποία ίσχυσε την προηγούμενη περίοδο:

1. Η παράδοση του συσπόρου βάμβακος στα εκκοκκιστήρια θα γίνεται με απλή εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο κατ’ επιλογή του παραγωγού, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας του συστήματος.

2. Κάθε παραγωγός επιτρέπεται να παραδώσει βαμβάκι, με εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο, για άλλους παραγωγούς μέχρι και τέσσερις συνολικά.

3. Το σύσπορο βαμβάκι δεν μπορεί να παραμένει στα κέντρα διαμετακόμισης για περισσότερο από 12 ημερολογιακές ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του.

4. Τα Κέντρα Διαμετακόμισης βάμβακος οφείλουν να συστήνουν εγγύηση ίση με 40 € για κάθε τετραγωνικό μέτρο εγκεκριμένου αποθηκευτικού χώρου και το ελάχιστον ίση με 20.000 €.

5. Θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των εκκοκκιστηρίων κατά την περίοδο αιχμής με μέριμνα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

6. Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων σύμβασης (ύψους 300.000€) θα αποδεσμεύεται κατά 80% μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου ισοζυγίου και εφόσον προηγουμένως η παραγωγοί έχουν πληρωθεί την προσωρινά συμφωνηθείσα τιμή.

7. Σε κάθε περίπτωση διαδικασίας επιβολής κύρωσης ο υπεύθυνος της παράβασης καλείται να εκθέσει τις απόψεις του εντός 24 ωρών στον αρμόδιο φορέα ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ προβλέπονται επιπλέον ποινές στην περίπτωση που κατά το διάστημα που μεσολαβεί δεν τηρούνται οι υποδείξεις των ελεγκτικών οργάνων.

8. Γενικότερα προβλέπονται μέτρα για τη διασφάλιση του Κοινοτικού καθεστώτος στο επίπεδο των παραγωγών, των Κέντρων Διαμετακόμισης Βάμβακος και των Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων.