Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 20:12

«FAZ»: Ο Καραμανλής «Ηρακλής στους στάβλους του Αυγεία»

Η γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (FTD) και η «Φρανκφούρτερ Αλλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) κλιμάκωσαν σήμερα την κριτική σχετικά με το θέμα των στοιχείων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Σημίτη για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το έτος 2000.

Η FTD υιοθετεί την άποψη ότι ο εξωραϊσμός των αριθμών έγινε «συνειδητά» και «από πρόθεση», καθώς και ότι ήδη πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το 2001, η τότε κυβέρνηση χρησιμοποιούσε «συστηματικά» «ντοπαρισμένους» αριθμούς. «Με ένα μίγμα θρασύτητας και βλακείας έβγαζαν μέρος των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος», αναφέρεται ως σχόλιο ανώνυμης πηγής.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και σχετικό σχόλιο της «FAZ» με τίτλο «Στους στάβλους του Αυγεία» όπου γίνεται λόγος για «βαριά σκιά που πέφτει στο μεταρρυθμιστικό έργο της απελθούσης κυβέρνησης Σημίτη» αλλά και για την δυσπιστία με την οποία αντιμετώπιζαν εξ αρχής οι Βρυξέλλες τις «θαυμαστές επιδόσεις» της τότε κυβέρνησης.

«Τώρα η νέα κυβέρνηση Καραμανλή μοιάζει με τον Ηρακλή στους στάβλους του Αυγεία».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι η «μπλε επιστολή» που αναμένεται ως προειδοποίηση και επιτίμηση των Βρυξελλών, θα είναι «καλοδεχούμενη» για τη νέα κυβέρνηση, γιατί έτσι «θα μπορέσει ευκολότερα να προχωρήσει στα μη δημοφιλή μέτρα, που δεν τόλμησε να εφαρμόσει η προκάτοχος κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ