Τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων και των ευρωπαίων εργοδοτών προκάλεσε η πρόταση αναθεώρησης της κοινοτικής οδηγίας για τη διάρκεια του χρόνου εργασίας, που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζόν Μόνκς αναφέρει ότι με την πρότασή της η Επιτροπή συμπαρατάχθηκε ουσιαστικά με τους εργοδότες, υποκύπτοντας στις πιέσεις για τη δημιουργία της «εφημερίας ετοιμότητας».
Πρόκειται για το χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμος στο χώρο εργασίας δεν εκτελεί τα καθήκοντά του και ως εκ τούτου δεν υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας. Η πρόταση επίσης ορίζει ότι η αντισταθμιστική ανάπαυση δεν θα παρέχεται απαραίτητα αμέσως αλλά εντός 72 ωρών.
Ο κ. Μονκς εκτιμά ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται περιορίζεται αισθητά η νομική προστασία για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως των ιατρών στα νοσοκομεία και ότι δεν διασφαλίζεται πλήρως το μέγιστο εβδομαδιαίο όριο των 48 ωρών.
Παράλληλα, τις προτάσεις της Επιτροπής επικρίνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εργοδοτών UNICE που υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται η εξασφάλιση εξαιρέσεων από το όριο των 48 ωρών τη στιγμή που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 160 ώρες λιγότερο ετησίως από τους αμερικάνους και 230 ώρες από τους Ιάπωνες.
Η UNICE σημειώνει τέλος ότι με την αναθεώρηση της οδηγίας επιβάλλονται γραφειοκρατικές υποχρεώσεις για τον υπολογισμό των ωρών εργασίας που είναι εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ