Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας στενεύουν και οι όποιες καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων και της προοπτικής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, επισημαίνει η Eurobank σε εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας στενεύουν και οι όποιες καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων και της προοπτικής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, επισημαίνει η Eurobank σε εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Παράλληλα, η τράπεζα κρίνει ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, ωστόσο επισημαίνει πως προβληματίζουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο μήνα συνεχίζουν να εισπράττονται φόροι για το 2013 ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.
«Εδώ και πολλούς μήνες συνιστούμε σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014 σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης του στόχου του Προϋπολογισμού 2014. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε τη χρήση μέρους του πλεονάσματος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου με δεδομένο ότι στον Προϋπολογισμό 2014 δεν προβλέπεται κονδύλι για αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά απλά μετατέθηκε η τελευταία δόση του 2013 για την πληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (1,5 δισ.) εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του προγράμματος», αναφέρεται στο δελτίο.
Αναφερόμενοι στα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 εμφανίζουν μείωση κατά 0,6 δισ. ευρώ ή -6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο στόχο. Όπως λένε, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη του σχετικού ετήσιου στόχου για το 2014, καθώς υπάρχει υστέρηση εσόδων ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σημειώνουν, πάντως, πως είναι πιθανό αυτή η υστέρηση να είναι συγκυριακή και τα έσοδα των επόμενων μηνών να προσεγγίσουν τους αντίστοιχους στόχους του Προϋπολογισμού 2014.
«Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας», υποστηρίζει η Eurobank, σημειώνοντας πως η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα κριθεί στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών και στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.