Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 00:01

Σταθερή πορεία... πτώσης

ΑΠΩΛΕΙΩΝ συνέχεια χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον εφιάλτη του πετρελαίου να «εγκαθίσταται» πλέον μόνιμα στην αγορά, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την ευρωστία των εταιρικών κερδών και της οικονομικής ανάπτυξης.

ΑΠΩΛΕΙΩΝ συνέχεια χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον εφιάλτη του πετρελαίου να «εγκαθίσταται» πλέον μόνιμα στην αγορά, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την ευρωστία των εταιρικών κερδών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ούτε και η αποκάλυψη από πηγές ότι η κυβέρνηση Μπους σκοπεύει να εγκρίνει αίτημα δύο διυλιστηρίων για δανεισμό πετρελαίου από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα των ΗΠΑ ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι διακοπές στην προμήθεια που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες, δεν κατάφερε να απομακρύνει την ανησυχία.

Στη Wall Street, οι επενδυτές πώλησαν «κυκλικές» μετοχές (που ακολουθούν τον οικονομικό κύκλο), περιλαμβανομένης της 3M και της Caterpillar.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 70,28 μονάδες, ποσοστό 0,70%, φθάνοντας στις 10.038,90 μονάδες. Με οριακή άνοδο 0,72 μονάδων, ποσοστό 0,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.886,43 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank υποβάθμισε την επενδυτική αξιολόγησή της για το διεθνή πετρελαϊκό τομέα, όπως επίσης για την Exxon και τη Royal Dutch/Shell, γεγονός που άσκησε πιέσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, παρά την άνοδο των τιμών αργού.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, στον απόηχο της προειδοποίησης της Electrolux για την κερδοφορία της, η οποία άσκησε πιέσεις και στους κλάδους αυτοκινήτων και μεταποίησης.

H Εlectrolux προειδοποίησε ότι η εκτίναξη στα ύψη των τιμών χάλυβα μπορεί να πλήξει τα κέρδη δεύτερου εξαμήνου.

Οι φόβοι για τις αυξήσεις των τιμών εμπορευμάτων οδήγησαν σε πτώση 3% και τη μετοχή της Peugeot.

Πέραν του κλάδου πετρελαίου, ο οποίος επηρεάστηκε από την υποβάθμιση της Deutsche Bank, πτώση κατέγραψε και ο χρηματοοικονομικός τομέας, με τη μετοχή της Barclays να υποχωρεί 4,4%, μετά την είδηση ότι η βρετανική τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στη Absa, τράπεζα στη Ν.Αφρική.

Από τις ελάχιστες ανοδικές εξαιρέσεις ήταν η μετοχή της Gallaher Group, η οποία ενισχύθηκε 3,2%, μετά τις φήμες ότι η Japan Tobacco εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,7%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,9%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ