Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 08:52

Glencore: 400 εκατ. δολ. για το 20% της Kaiser Aluminum

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 400 εκατ. δολ. για το 20% της αυστραλιανής εταιρείας παραγωγής αλουμίνας, Kaiser Aluminum Corp., έκανε η ελβετική Glencore International AG, σύμφωνα με ανακοίνωση της Kaiser.

Το τμήμα της Rio Tinto Group, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο, έκανε προσφορά 308 εκατ. δολ. για το μερίδιο της εταιρείας βορείως του Κουΐνσλαντ, αναφέρει η ανακοίνωσε που εξεδόθη χθες. Η Kaiser αναζητούσε τρόπους για την προστασία της μέσω του καθεστώτος της πτώχευσης το 2002, για τις υποχρεώσεις της που αφορούσαν στον άσβεστο.

Η Glencore, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις εξευγενισμού, στην Τζαμάϊκα, την Ιταλία και την Ιρλανδία και τήξης αλουμινίου στις ΗΠΑ, κάνει αυτήν την προσφορά, στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών αλουμίνας. Η βιομηχανική επανάσταση στην Κίνα, αύξησε τη ζήτηση αλουμινίου που παράγεται από αλουμίνα, διεθνώς.

«Η προοπτική είναι ιδιαίτερα καλή και η προσφορά 400 εκατ. δολ., θεωρείται λογική για τιμή εκκίνησης», ανέφερε ο Tony Robson, αναλυτής της Global Mining Research στο Σύδνεϋ, ο οποίος αξιολογεί το μερίδιο στα 445 εκατ. δολ., συμπληρώνοντας: «Η εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο ομίλων του κλάδου με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Το τμήμα της Rio Tinto, Comalco Aluminum Ltd., κατέχει το 38,6% της εταιρείας διΰλισης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από την Alcan Inc., τη δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου. Η Alumina Ltd., έχει μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 3,65 εκατ. τόνων, όπως αναφέρεται στο Web Site της.

Η δημοπρασία έχει οριστεί για τις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.