Στα 252,4 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων σύμφωνα με την Task Force, οι εκταμιεύσεις έφτασαν στα 824 εκατ. ευρώ απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορμή για τη δημόσια διάσταση απόψεων, στάθηκε η δημοσίευση της έκθεσης της ομάδας δράσης.
Στα 252,4 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων σύμφωνα με την Task Force, οι εκταμιεύσεις έφτασαν στα 824 εκατ. ευρώ απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορμή για τη δημόσια διάσταση απόψεων, στάθηκε η δημοσίευση της έκθεσης της ομάδας δράσης.
Το ακόλουθο απόσπασμα από την έκθεση είναι ενδεικτικό της κριτικής που ασκήθηκε εγγράφως από την πλευρά της τρόικας: «Όσον αφορά τα διάφορα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα που υποστηρίζονται από την ΕΕ, οι εκταμιεύσεις αυξήθηκαν για όλα πλην ενός μέσου (μέσο εγγυοδοσίας) κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αλλά εξακολουθούν να είναι περιορισμένες: η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική, δεδομένων των πολύ μεγάλων αναγκών της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που ενσωματώνονται, οι συνολικές εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 252,4 εκατ. ευρώ από συνολικό διαθέσιμο ποσό της τάξεως των 3,181 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης: «Η έκθεση της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνει στοιχεία που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στο τέλος Ιανουαρίου τα εγκεκριμένα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,257 δις. ευρώ, τα συμβασιοποιημένα σε 1,02 δισ. και οι εκταμιεύσεις σε 824 εκατ. ευρώ».
Η έκθεση της Task Fοrce εμπεριέχει και άλλα σημεία αιχμής όπως τα ακόλουθα:
· «εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος το ένα τρίτο των έργων προτεραιότητας να μην έχει υλοποιηθεί πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου (Δεκέμβριος 2015) και, μεταξύ αυτών, ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά για τη χώρα (π.χ. κτηματολόγιο) έχουν καθυστερήσει σημαντικά».
· «Από τα 892 έργα που ήταν στην αρχή ημιτελή όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006 απομένουν 171 τα οποία αντιπροσωπεύουν ποσό 543,5 εκ. ευρώ. Παρά τις προσπάθειες και την κατʼ εξαίρεση παράταση μέχρι το τέλος του 2013, κατά τα φαινόμενα, 85 έργα δεν θα ολοκληρωθούν εντός αυτής της προθεσμίας. Υπάρχει κίνδυνος ανάκτησης ποσού περίπου 93 εκ. ευρώ»
· Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η υπηρεσία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ), τον Ιανουάριο του 2014:
- Τα 51 από τα 181 έργα προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 1.094 εκ. ευρώ)
- 73 έργα υλοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 4.588 εκ. ευρώ)
- Για 43 έργα απαιτείται επιτάχυνση (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 5.316 εκ. ευρώ)
- 10 έργα είναι απίθανο να ολοκληρωθούν (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 416 εκ. ευρώ)
- 2 έργα ακυρώθηκαν (συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 44 εκ. ευρώ).