Για προσφυγές ξένων επενδυτών κατά των χωρών της κρίσης στην Ε.Ε. κάνει λόγο δημοσίευμα του Der Spiegel. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, οι επενδυτές διεκδικούν «αποζημιώσεις για τις κερδοσκοπικές συναλλαγές τους» επικαλούμενοι επίμαχες «ρήτρες προστασίας σε εμπορικές συμβάσεις».
Για προσφυγές ξένων επενδυτών κατά των χωρών της κρίσης στην Ε.Ε. κάνει λόγο δημοσίευμα του Der Spiegel. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, οι επενδυτές διεκδικούν «αποζημιώσεις για τις κερδοσκοπικές συναλλαγές τους» επικαλούμενοι επίμαχες «ρήτρες προστασίας σε εμπορικές συμβάσεις».
Το Der Spiegel σημειώνει ότι τέτοιες προσφυγές έγιναν κατά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ισπανίας και επισημαίνει ότι η εξέτασή τους (σ.σ. των προσφυγών) δεν γίνεται σε τακτικά δικαστήρια αλλά ενώπιον διεθνών επιτροπών διαιτησίας που συνεδριάζουν μυστικά. Το ζήτημα θίγει κοινή μελέτη του Organisation Corporate Europe Observatory και του Transnational Institute.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι λίγοι οι προσφεύγοντες που χρησιμοποιούν διακρατικές εμπορικές συμβάσεις σαν προσοδοφόρα επιχειρηματική ιδέα, κερδοσκοπώντας με μετοχές και ομόλογα επιχειρήσεων και κρατών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Μεταξύ των επενδυτών που διεκδικούν αποζημιώσεις αναφέρεται και το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου, για τον οποίο - όπως σημειώνει το Der Spiegel - «υπάρχει η υποψία ότι με τις αμφίβολες συναλλαγές του συνέβαλε στη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και στην υπαρξιακή κρίση όλης της χώρας» (σ.σ. της Κύπρου).
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και η Ελλάδα «δέχεται επιθέσεις από επενδυτές που επικαλούνται τις επίμαχες ρήτρες προστασίας», διεκδικώντας κέρδη που παραγράφηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως τονίζεται, «το γεγονός ότι η Ελλάδα σύναψε 39 διμερείς συμφωνίες με ρήτρες προστασίας των επενδυτών ανοίγει το πεδίο για νέες προσφυγές».
Η υψηλότατη ανεργία επισκιάζει τα θετικά στοιχεία
Στην 6η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών της Ε.Ε., που διεξήχθη στην Αθήνα κατά το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου (7-8 Μαρτίου) αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ-ανταπόκριση της αυστριακής εφημερίδας Die Presse. Όπως σημειώνει, οι έλληνες πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης καταφέρθηκαν κατά τη διάσκεψη «εναντίον της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών».
H Die Presse παραθέτει δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ο οποίος απευθυνόμενος από το βήμα στους ευρωπαίους πολιτικούς τόνισε ότι οι αντοχές των ανθρώπων στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί και ότι η πολιτική λιτότητας πρέπει να τερματιστεί. Η αυστριακή εφημερίδα σχολιάζει ότι μεταξύ των δηλώσεων του Γ. Σγουρού υπήρξαν «αυθόρμητα χειροκροτήματα. Ακόμη και από έλληνες δημοσιογράφους».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της αναμενόμενης επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014, οι παρευρισκόμενοι στη διάσκεψη έλληνες πολιτικοί προβληματίζονται από δύο άλλους αριθμούς: «28% ανεργία, 60% νεανική ανεργία. Και αυτά ούτε τρεις μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στις 18 Μαΐου και τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου. Εδώ και καιρό το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις».
Η Die Presse καταγράφει την απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λόγω ασθενείας και κλείνει με την επισήμανση: «Το ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, το δείχνει η περίπτωση του πολυτελούς Μεγάρου Μουσικής. Το μέλλον του κέντρου εκδηλώσεων είναι αβέβαιο. ‘Και λαμβάνουμε με καθυστέρηση τους μισθούς μας’ διαμαρτύρεται μία υπάλληλος».
Πηγή: Deutsche Welle