Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανικών, όπως της Toyota Motor Corp. και των αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Japan Airlines Corp., οδηγούσαν την πτώση.

Ο δείκτης Nikkei έχανε 0,8%, φθάνοντας στις 10.809,60 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1%, φθάνοντας στις 1.091,63 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το 15% των απωλειών. Οι μετοχές κινούντο επίσης πτωτικά, καθώς εικάζεται ότι η έκθεση Tankan αυτήν την εβδομάδα, θα δείξει υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Οι τιμές του πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αποθαρρύνουν την αγορά», ανέφερε ο Naoki Fujiwara, ο οποίος διαχειρίζεται 181 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Shinkin Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα, είναι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της έκθεσης Tankan, η οποία ενδέχεται να δείξει υποχώρηση, κάτι που κρατά τους επενδυτές μακρυά από τις αγορές μετοχών».

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή της Αυστραλίας κινούντο ανοδικά, μετά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι ζημίες από τον τυφώνα στη Β. Αμερική θα επηρεάσουν αρνητικά τις προμήθειες. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 87,89 μονάδες. Πτωτικά επίσης κινούντο οι δείκτες στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Κλειστές θα είναι οι αγορές στη Ν. Κορέα μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, αυξήθηκαν στα 49,36 δολ. το βαρέλι κατά τη διαπραγμάτευσή τους στην Ασία. Τα συμβόλαια, που σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,2% την περασμένη εβδομάδα, ενδέχεται να αγγίξουν τα 50 δολ. το βαρέλι την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση αναλυτών του Bloomberg News.