Σε υψηλά τριετίας έκλεισε το χρηματιστήριο σήμερα, αντιδρώντας πολύ θετικά στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών που έγινε χτες το απόγευμα.
Σε υψηλά τριετίας έκλεισε το χρηματιστήριο σήμερα, αντιδρώντας πολύ θετικά στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών που έγινε χτες το απόγευμα. Οι αγοραστές βρήκαν διέξοδο στις μη τραπεζικές μετοχές, όπου βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δείξουν ότι έχουν «σοβαρές» προθέσεις για το ΧΑ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.341,07 μονάδες με άνοδο 1,67%, μετά από ένα «επεισοδιακό» ξεκίνημα στις 1.299,57 μονάδες με απώλειες 1,48%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 1.345,90 μονάδες (+2,04%).
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35%
Σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 2,35% και από την αρχή του χρόνου 15,36%, ενώ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαΐου του 2011.
Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 51,55% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 186,01 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,06 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Από τον συνολικό τζίρο τα 72,3 εκατ. ευρώ, ήτοι το 35% αφορούσαν την Πειραιώς(μετοχή και warrants), τα 37,5 εκατ. ευρώ (18,5%) την Alpha Bank (μετοχή και warrants) και τα 44 εκατ. ευρώ (21,5%) τις τρεις ηγέτιδες δυνάμεις του Χ.Α,. δηλ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Επομένως το 75% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς 5 ομίλους.
Η αγορά φαίνεται ότι έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Οι μη τραπεζικές μετοχές δείχνουν ισχυρές να συνεχίσουν τις πολύ σημαντικές αποδόσεις, ενώ οι τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να αναμένουν τις λεπτομέρειες των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις διοικήσεις. Έτσι, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, ίσως η προεκλογική περίοδος και ο πολιτικός κίνδυνος, που πάντα αποτυπώνεται στο ταμπλό πριν από εκλογικές διαδικασίες, να εξομαλυνθεί από τη δυναμική των ισχυρών τίτλων του ΧΑ.
Πάντως, το ΧΑ έχει να ξεπεράσει έναν ακόμη βραχυπρόθεσμο σκόπελο, καθώς τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το Eurogroup χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η Ελλάδα θα πάρει την έγκριση της δόσης. Αναμένουμε όμως τα αποτελέσματα των επαφών του Σαββατοκύριακου, καθώς και τις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, κατά τις προσεχείς ημέρες και ως τις 15 Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των ενεργειών τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Πάντως, σύμφωνα με τον αναλυτή Μ. Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 1.345 μονάδες, πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο της αντίστασης που έρχεται από το 2011. Η αγορά ωστόσο θα χρειαστεί σημαντικές δυνάμεις για την υπέρβαση αυτής της ζώνης καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί αρκετά κέρδη ενώ η συνδρομή των τραπεζών στην παρούσα φάση θα είναι περιορισμένη. Πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η… παραμονή του Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.350 – 1.280 μονάδων καθώς οι επενδυτές να αναμένουν καινούργιο περιεχόμενο νέων από αποτελέσματα, αυξήσεις τραπεζών ή κάποια είδηση σε μάκρο επίπεδο που να δικαιολογεί κάποια γενική αλλαγή στάσης. Από πλευράς δεικτών όλοι οι κινητοί μέσοι δείχνουν άνοδο, οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες ενώ και ο MACD έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από το κομβικό επίπεδο αλλαγής τάσης.
Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+4,57%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,00%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,68% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,14%.
Στους πολύ θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας από πλευράς απόδοσης μπορεί να κατατάξει κανείς τις μετοχές του Τιτάνα με άνοδο 7,08% στη τιμή των 24,50 ευρώ και κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις - τιμές στόχους των αναλυτών, της Σιδενόρ, του Ιατρικό, των Μαίλλης, ΔΕΗ, Κουεστ, Χαλκορ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ, Ικτίνος, Υγεια και Jumbo.
Στους αρνητικούς τις μετοχές των Φιερατεξ, Βιοτερ, Κυριακουλης, Μπουτάρης, ΣΑΤΟ, Κρδέλλου, Space.
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 90 κινήθηκαν ανοδικά, 59 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.