Σειρά ψηφιακών εφαρμογών που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων θέτει σε λειτουργία το επιμελητήριο Τρικάλων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ψηφιακές δράσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
Σειρά ψηφιακών εφαρμογών που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων θέτει σε λειτουργία το επιμελητήριο Τρικάλων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ψηφιακές δράσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
Βασικότερες από τις εφαρμογές αυτές είναι η Ηλεκτρονική Αγορά Τρικάλων (e -shop) μέσω της οποίας τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και το ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων - ebooking, το οποίο πρόκειται για ένα σύστημα χωρίς κόστος για τους επαγγελματίες του τουρισμού, που συγχρόνως ενισχύει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους παγκόσμιους tour operators.
Οι νέες πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου Τρικάλων παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση από τον πρόεδρο του φορέα Βασίλη Γιαγιάκου, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν ο Evgeny Yurkov, σύμβουλος πρεσβευτής της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο σκηνοθέτης Ιωάννης Σμαραγδής. Ο πρώτος τιμήθηκε για τη συμβολή του στη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ο δεύτερος για την προσφορά του στον απόδημο Ελληνισμό.
Πέρα των παραπάνω δράσεων, ο κ. Γιαγιάκος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του φορέα για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλησης για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Μετεώρων ο φορέας κατέθεσε πρόταση με τίτλο: «Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση για τη δημιουργία των Μετεώρων» η οποία αξιολογήθηκε ως καινοτόμα, εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε και σήμερα υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Θρησκευτικός τουρισμός
Μία ακόμη δράση για τη στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού ήταν και η διοργάνωση σε συνεργασία με τον ΟΠΕ και του 1ου Πανελλήνιου Partenariat εκκλησιαστικών ειδών στην Καλαμπάκα, στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες του είδους από την Ελλάδα και απ’ όλες τις ομόδοξες χώρες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία η οποία επιβάλλει και τη συνέχιση και την ανάδειξη αυτής της δράσης.
Αυτό έδωσε το έναυσμα στο επιμελητήριο να διεκδικήσει τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην περιοχή των Μετεώρων, ώστε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση του τουρισμού και των παραγόμενων προϊόντων αλλάζοντας τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Σ’ αυτή την προσπάθεια ο φορέας έχει «συμμάχους» τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια.
Ο κ. Γιαγιάκος, μίλησε και για «τη διασύνδεση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων με τον κλάδο του τουρισμού φέρνοντας σε επαφή τους παραγωγούς με τους επαγγελματίες του χώρου, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και δίνοντας υπεραξία στην τοπική παραγωγή», ενώ εκτιμώντας ότι η γαστρονομία είναι τουριστικό προϊόν, το επιμελητήριο δημιούργησε το 2005 την «Τρικαλινή Γεύση Α.Ε.».
Οι δράσεις μας δεν περιορίστηκαν εκεί, συνέχισε ο κ. Γιαγιάκος, υπογραμμίζοντας ότι «καταθέσαμε πρόταση στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία βοτανικού κήπου με την επωνυμία “Ασκληπιός” αξιοποιώντας την πλούσια χλωρίδα της περιοχής και συνδέοντας τον Ασκληπιό, που η ελληνική μυθολογία τον θέλει να έζησε στον τόπο μας.
Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία βοτανικού κήπου στον ορεινό όγκο και δασικών μονοπατιών». «Από το πλέγμα των δράσεών μας δεν θα μπορούσε να λείψει η κτηνοτροφία, με επίκεντρο την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Εχουμε αναπτύξει συνεργασίες με πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή, καθότι ο νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος στην παραγωγή φέτας σε πανελλαδικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Γιαγιάκος.
«Εχοντας αυτούς ως στόχους, το επιμελητήριο Τρικάλων για τον κλάδο του τουρισμού ίδρυσε το τουριστικό τμήμα και είμαστε το μοναδικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που έχει αγροτικό τμήμα γιατί ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με τους αρχικούς στόχους τους οποίους θέσαμε και υπηρετούμε ως επιμελητήριο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου που είναι ο απόδημος Ελληνισμός. Είναι αυτοί οι Ελληνες στους οποίους εμείς πιστεύουμε και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο και διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς και τους οποίους θέλουμε να φέρουμε κοντά μας. Να μας εμπιστευθούν και να τους ενεργοποιήσουμε στην αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαγιάκος.
Για το λόγο αυτό, «αξιοποιώντας την ψηφιακή δομή του επιμελητηρίου, καταγράφουμε απόδημους Ελληνες από 140 χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Ελληνες, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας με τη δική μας επιχειρηματικότητα γιατί πάνω απ’ όλα το θεωρούμε χρέος μας να έρθουμε σε επικοινωνία και να αναδείξουμε τους αποδήμους που αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο του Ελληνισμού».
«Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας είναι η πατρίδα μας να γίνει μια χώρα παραγωγική ξεπερνώντας τις χρόνιες παθογένειες. Μαζί ως μια οντότητα, κεντρική εξουσία, πανεπιστήμια - ερευνητικά κέντρα και παραγωγικοί φορείς μπορούμε να προχωρήσουμε χτίζοντας μια Ελλάδα δημιουργική, παραγωγική που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, ώστε η πατρίδα μας να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι» κατέληξε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων.
Πράσινο θερμοκήπιο
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία του επιμελητηρίου, υπογράμμισα ότι το μέλλον της Θεσσαλίας είναι να γίνει ο λαχανόκηπος και ο ανθόκηπος της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, καταθέσαμε την πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του “Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου” το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας τη γεωθερμία και το βιοαέριο.
Συνεχίζοντας, πάντα με τη σκέψη της ανάγκης για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη Θεσσαλία καταλήξαμε ότι σημαντική δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να αλλάξει την παραγωγική δομή του τόπου είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες και καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αχλαδιού και συγκεκριμένα της ποικιλίας Abate Fetel από ομάδα παραγωγών».
Σημείωσε δε, ότι «ήρθαμε σε επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μπολόνια το οποίο πρωταγωνιστεί στη συγκεκριμένη καλλιέργεια παγκοσμίως και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού που τους έχουμε κοντά μας προωθούμε την υλοποίηση του project πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πορεία του τόπου».