Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, γεγονός, το οποίο αύξησε τις ανησυχίες, ότι οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων, θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Honda Motor Co. και των αεροπορικών εταιρειών, όπως της Singapore Airlines Ltd. σημείωναν απώλειες.

«Το πετρέλαιο είναι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τώρα», ανέφερε ο Hou Wey Fook, ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις μεγάλα ανοίγματα σε ασιατικές μετοχές». Ο ίδιος, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε μετοχές που έχουν υψηλή ρευστότητα - τις οποίες όμως αρνήθηκε να κατονομάσει - και που δίνουν υψηλότερα μερίσματα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 87,21 μονάδες, στις 12:12' μ.μ., ώρα Τόκυο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,1%, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, υποχωρούσε κατά 0,6%.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Advantest Corp. κινούντο πτωτικά, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των μετοχών του κλάδου των chip στις ΗΠΑ από την Morgan Stanley και την πρόβλεψή της ότι η αύξηση των εσόδων τους θα είναι χαμηλότερη το τρίτο τρίμηνο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, κινούντο πτωτικά, τη στιγμή που οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία σημείωναν κέρδη.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊβάν και τη Σρι Λάνκα, λόγω εθνικής εορτής, όπως και της Ν. Κορέας μέχρι αύριο λόγω του εορτασμού της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου.