Υπό ενισχυμένη επιτήρηση έθεσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Γαλλία, επικρίνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και το υψηλό επίπεδο του χρέους της.
Υπό ενισχυμένη επιτήρηση έθεσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Γαλλία, επικρίνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και το υψηλό επίπεδο του χρέους της.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προστέθηκε στις επανειλημμένες επικρίσεις της έναντι της Γαλλίας για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, για το αυξημένο εργασιακό κόστος και για το δημόσιο χρέος της, που δεν παύει να διογκώνεται.
«Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, το οποίο δεν σταματά να βαθαίνει, αντανακλά τη συνεχή πτώση μεριδίων αγοράς (και κατά συνέπεια) εξαγωγών», ανέλυσε η Επιτροπή. «Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, ως τώρα η επανεξισορρόπηση υπήρξε περιορισμένη. . . Το κόστος εργασίας παραμένει αυξημένο και βαρύνει τα περιθώρια (κέρδους) των επιχειρήσεων», υποστήριξε η Κομισιόν στην έκθεσή της.
Η Γαλλία έχει «αρχίσει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολες. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν.
Αντιδρώντας στην έκθεση αυτή της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί και Μπερνάρ Καζνέβ, αντίστοιχα, υποσχέθηκαν ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάταξης των δημοσιονομικών της Γαλλίας. Σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι έχουν ήδη έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία θα αποφέρουν «εξοικονόμηση τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2015-2017» στον δημόσιο τομέα.
Και άλλα κράτη τέθηκαν υπό επιτήρηση
Στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν επισήμανε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε συνολικά 17 χώρες. Σε 14 από αυτές, όπως τόνισε, καταγράφονται σημαντικές ανισορροπίες.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Κροατία, η Σλοβενία και η Ιταλία —μια χώρα η οποία επίσης βαρύνεται από ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος, που χαρακτηρίζεται συμφυές με τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της— αντιμετωπίζουν «υπερβολικές» ανισορροπίες, και άρα επίσης απαιτείται να τεθούν υπό ενισχυμένη επιτήρηση.
Μεγάλη η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές
Η Γερμανία επικρίθηκε για άλλη μια φορά από την Κομισιόν για την εξάρτηση της από τις εξαγωγές και την αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Η Γερμανία «οφείλει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση και το αναπτυξιακό της δυναμικό», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: ΑΜΠΕ