Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 10:28

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Σύμφωνα με την Artion Χρηματιστηριακή, «οι αδύναμες ευρωπαϊκές αγορές δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να κινηθεί αντίθετα. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πιέζουν τα χρηματιστήρια, ενώ η ρευστότητα παραμένει χαμηλά στο Χ.Α.».

Η Aspis Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πιθανό να κινηθούν και σήμερα αρνητικά, καθώς η νέα άνοδος της τιµής του πετρελαίου συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα διεθνή χρηµατιστήρια και ο Dow Jones έκλεισε χθες κάτω από τις 10.000 µονάδες.

Στο πρωινό της σχόλιο η Aspis Bank αναφέρεται επίσης στη µετοχή της Cosmote «η οποία χθες σηµείωσε πτώση κατά 2,25% χωρίς κάποιο λόγο που να σχετίζεται µε τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας».

H Marfin Analysis για τη σηµερινή συνεδρίαση αναµένει ένα προσεκτικό ξεκίνηµα µετά και την πτωτική τάση των αµερικανικών αγορών χθες, εξαιτίας των ανησυχιών για τις τιµές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη Fortius Finance, «στο εσωτερικό, από τη στιγµή που οι εντολές αγοράς ξένων κυρίως θεσµικών απουσιάζουν ή ακόµα και αντικαθίστανται από εντολές πώλησης αποκαλύπτεται η πραγµατική εικόνα που επικρατεί στο ελληνικό χρηµατιστήριο. Από τη στιγµή µάλιστα που οι συνθήκες στο εξωτερικό χειροτερεύουν, όχι µόνο λόγω πετρελαίου αλλά και λόγω αρνητικών προειδοποιήσεων για τα εταιρικά αποτελέσµατα, η συνεχής εισροή ρευστότητας από τα ξένα χαρτοφυλάκια καθίσταται αµφίβολη.

»Επιπρόσθετα, οι εµφανείς προσπάθειες διατήρησης του Γ∆ γύρω από τα ίδια ή χαµηλότερα επίπεδα, µε εναλλακτικές δεικτοβαρείς µετοχές να κινούνται σε θετικές περιοχές κάθε φορά, αυξάνουν τον προβληµατισµό µας για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Για τη σηµερινή συνεδρίαση εκτιµούµε ότι ο Γ∆ θα κινηθεί αρχικά σε αρνητικές περιοχές, µε το σηµείο στήριξης των 2.320 µονάδων να αποτελεί ουσιαστικό αναφοράς για τη συνέχεια».