Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 10:46

Ρωσία : Αρση των περιορισμών για την αγορά μετοχών της Gazprom

ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ των περιορισμών για του ξένους επενδυτές που κατέχουν μετοχές της OAO Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, θα προχωρήσει η Ρωσία, μετά την αύξηση του μεριδίου της στην εταιρεία, με το οποίο την ελέγχει πλέον, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Zhukov.

«Ολοι οι περιορισμοί θα αρθούν. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της εταιρείας, δεν υπάρχει λόγος για την ύπαρξή τους», είπε ο Zhukov, σε συνέντευξή του στη Μόσχα, την οποία διοργάνωσε η επενδυτική τράπεζα Brunswick UBS. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών.

Η Ρωσία, η οποία σήμερα κατέχει περίπου το 38% της Gazprom, έχει πει ότι θα θέσει ένα τέλος στους εμπορικούς περιορισμούς των ξένων επενδυτών, από τη στιγμή που ο πλήρης έλεγχος θα είναι δικός της. Αυτόν τον μήνα η Ρωσία αύξησε το μερίδιό της στην Gazprom, την οποία ελέγχει πλέον μετά τη συγχώνευση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, OAO Rosneft.

Στους ξένους επενδυτές από το 1997 με προεδρικό διάταγμα, απαγορευόταν η αγορά μετοχών της Gazprom στη χώρα. Είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μόνο μετοχές της στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, στο οποίο διαπραγματευόντουσαν κατά περίπου 50% υψηλότερα από ό,τι οι αντίστοιχες που διαπραγματευόντουσαν στη Ρωσία.

Οι μετοχές της Gazprom σημείωναν άνοδο 1,9%, φθάνοντας στα 75,40 ρούβλια η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 74 ρούβλια, παραμένοντας αμετάβλητες σήμερα στις 10:55' π.μ. ώρα Μόσχας. Η μετοχή κέρδισε ποσοστό 26% από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συναλλαγή με την Rosneft, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Ενεργείας και Βιομηχανίας της Ρωσίας, Viktor Khristenko, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε πει, ότι η κυβέρνηση, ενδέχεται να διατηρήσει κάποιους από τους περιορισμούς, αναφορικά με την αγοραπωλησία των μετοχών της εταιρείας, περιορίζοντας το μερίδιο των ξένων επενδυτών, όχι πάνω από το 25%, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times.