Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 14:05

Κάτω από τα 50 δολάρια η τιμή του αργού

Στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Νιγηρία, την πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, αποδίδεται η πτώση που εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 13:22, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 49,59 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση κατά 0,62% ή 31 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Στο Λονδίνο, στις 13:42, η τιμή του μπρεντ είχε υποχωρήσει στα 46,08 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 0,8% ή 37 σεντς.

Όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αντάρτες στη Νιγηρία που απειλούσαν να διακόψουν τις εξαγωγές αργού πρόκειται να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας.

Η απειλή για κήρυξη «ολοκληρωτικού» πολέμου κατά της κυβέρνησης της Νιγηρίας από την 1η Οκτωβρίου εκτίναξε χθες την τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη πάνω από τα 50 δολάρια, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Νίγηρα, προειδοποιήθηκαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Η Σαουδική Αραβία έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά, ανακοινώνοντας αύξηση της επίσημης παραγωγικής ικανότητάς της κατά 500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές θα ενταθούν στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μείωση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters