Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 07:25

Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτο μήνα, σε σύνολο τριών μηνών, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, με μεγαλύτερη αυτήν των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο συρρικώνεται.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,3% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου – εποχιακώς προσαρμοσμένη – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στο Τόκυο. Η παραγωγή των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ημιαγωγών, σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,6%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, χρονιά κατά την οποία καταρτίστηκε για πρώτη φορά ο δείκτης.

Οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένης και της Toshiba Corp., αυξάνουν την παραγωγή τους πριν από τα Χριστούγεννα και την καταβολή του 13ου μισθού, σημάδι που καταδεικνύει, ότι υπάρχει αισιοδοξία για τη ζήτηση σε μια οικονομία που αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε ένα χρόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο. Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας, στο 4,4%, προβλέποντας ότι αυτή θα ακολουθήσει ανοδική πορεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εκτιμά, ότι η παραγωγή θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ θα υποχωρήσει κατά 0,5% τον Οκτώβριο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 110,88 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 12:54' μ.μ., ώρα Τόκυο από 110,88 που ήταν επίσης χθες στη Ν. Υόρκη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των 35 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, η παραγωγή στην Ιαπωνία θα σημείωνε αύξηση 0,5% τον Αύγουστο.