Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 10:16

ΗΠΑ: Παρέμβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών στον John Snow

ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ πιέσεων στην Ιαπωνία να μην συνεχίσει να πουλά γιέν, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, καθώς η κίνηση αυτή αδίκως καθιστά τα ιαπωνικά αυτοκίνητα φθηνότερα στις ΗΠΑ.

Τα στελέχη, Richard Wagoner της General Motors Corp., William Clay Ford Jr. της Ford Motor Co. και Dieter Zetsche της DaimlerChrysler AG, σε επιστολή τους προς τον Snow, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Ιαπωνία θα αρχίσει να πουλά πάλι το εθνικό της νόμισμα, μετά από πέντε μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι πωλήσεις γιέν είχαν περιοριστεί.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε ότι η παύση πώλησης του γιέν δεν αποτελεί αλλαγή στη νομισματική της πολιτική και ότι ενδέχεται να αρχίσει νέες παρεμβάσεις εάν τα στελέχη της κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετήσεις τους στόχους της» αναφέρεται στην επιστολή με ημερομηνία την 20 ή Σεπτεμβρίου.

«Σας παροτρύνουμε να επέμβετε, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται στην αγορά με αυτήν την πολιτική της Ιαπωνίας θα επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες διεθνώς, αλλά και τις αξίες των προϊόντων. Είμαστε ενάντια σε κάθε παρέμβαση της Ιαπωνίας».

Η Bank of Japan, με εντολή του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, πούλησε 32,9 τρισ. γιέν (296 δισ. δολ.) – επίπεδο ρεκόρ – τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της πρακτικής στήριξης των εξαγωγέων της χώρας, περιορίζοντας την αύξηση του νομίσματος έναντι των ξένων.

Το γιέν, από τα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, 103,40, υποχώρησε έναντι του δολαρίου στις 31 Μαρτίου, στα 112,49 γιέν στις 29 Ιουλίου, μετά και την απόφαση της Federal Reserve, για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο, γεγονός που κατέστησε ισχυρότερο το δολάριο. Η Fed αύξησε το επιτόκιο μεταξύ των τραπεζών τον Ιούνιο τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο κατά 0,25% τη φορά, στο 1,75%.

Η Ιαπωνία, έχει να πουλήσει γιέν από τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και ερωτηματικά προκαλεί γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακίνησαν αυτό το θέμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, στο Τόκυο.

Το γιεν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 11:15' μ.μ., στη Ν. Υόρκη έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 110,88 γιέν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC το ιαπωνικό νόμισμα θα ισχυροποιηθεί στα 110 έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα.