Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 00:01

Πτώση λόγω φαρμάκων

ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις τελικά η Wall Street «αποχαιρετά» το Σεπτέμβριο, καθώς το πετρέλαιο πέρασε ξανά το φράγμα των 50 δολαρίων, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ισορροπία της προσφοράς στις διεθνείς αγορές. Τα blue chip δέχθηκαν πιέσεις και από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Merck & Co., της τάξης του 26,7% ή 12,06 δολαρίων, στα χαμηλότερα οκταετίας, μετά την ανάκληση φαρμάκου της.

ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις τελικά η Wall Street «αποχαιρετά» το Σεπτέμβριο, καθώς το πετρέλαιο πέρασε ξανά το φράγμα των 50 δολαρίων, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ισορροπία της προσφοράς στις διεθνείς αγορές.

Τα blue chip δέχθηκαν πιέσεις και από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Merck & Co., της τάξης του 26,7% ή 12,06 δολαρίων, στα χαμηλότερα οκταετίας, μετά την ανάκληση φαρμάκου της.

Η «βουτιά» της Merck αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετοχής του δείκτη Dow Jones τουλάχιστον από το 1993, σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data Group. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να επηρεαστεί ολόκληρος ο φαρμακευτικός κλάδος.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 55,97 μονάδες, ποσοστό 0,55%, φθάνοντας στις 10.080,27 μονάδες. Με απώλειες 2,90 μονάδων, ποσοστό 0,15%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.896,84 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό τόνο, καθώς η επιστροφή της τιμής πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια άσκησε πιέσεις σε μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου, ενώ ο αντίκτυπος της Merck έγινε αισθητός και στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία.

Ο τηλεπικοινωνιακός τομέας κατάφερε ωστόσο να αντισταθεί στην πτωτικές πιέσεις, με τη Vodafone να ενισχύεται 1%, αφού μάλιστα η JP Morgan προσέθεσε την εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chip, όπως μετονομάστηκε ο FTSE Eurotop 300, έκλεισε με πτώση 0,7%, ενώ αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και ο DJ Euro Stoxx 50.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με πτώση 1%, τερματίζοντας μία ανοδική πορεία επί πέντε διαδοχικά τρίμηνα, από τότε που ο δείκτης άγγιξε τα χαμηλά επίπεδα των 681 μονάδων, το Μάρτιο του 2003. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν σηματοδοτεί την απαρχή μιας γενικευμένης πτώσης για τις μετοχικές τιμές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε χθες με άνοδο 0,35%, τερματίζοντας μία πτωτική περίοδο εννέα ημερών, όμως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους έκλεισε με πτώση 7,61%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ