Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 19:19

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετά τη χθεσινή βουτιά.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετά τη χθεσινή βουτιά. Η κατάσταση με την ουκρανική κρίση φαίνεται να αποκλιμακώνεται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τον έλεγχο της Κριμαίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,68% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,43% στις 9.585 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,52% στις 4.399 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 337 μονάδες.

Στη Ρωσία, ο δείκτης Micex ενισχύθηκε κατά 5,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2010, ενώ ανέκαμψε από το χθεσινό -11%. Παράλληλα, το ρωσικό νόμισμα, ρούβλι, ενισχύεται κατά 1,1% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε χτες.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη περιοχή της Κριμαίας ενώ αρνήθηκε ότι η Ρωσία εποφθαλμιά μια προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία προς το παρόν, παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να επέμβει σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. «Η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση για τη Ρωσία» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο ταμπλό, κέρδη 13% κατέγραψε η  Ashtead Group, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 54% των προ φόρων κερδών το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2013-2014.

Κέρδη 1,7% σημείωσε και η  Glencore Xstrata, καθώς τα αποτελέσματα του 2013 ικανοποίησαν τους αναλυτές, παρά την επιβάρυνση των 7,5 δισ. δολαρίων που ενέγραψε λόγω της Xstrata, ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του Περουβιανού πρότζεκτ για τον χαλκό.

Στον αντίποδα, η Bank of Ireland υποχώρησε κατά 11%, καθώς έγινε γνωστό ότι δύο εκ των μεγαλυτέρων μετόχων της, ο επενδυτής Wilbur Ross και η Fairfax Financial, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πώληση του 6,4% της συμμετοχής τους στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά μόλις 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1,3%.