Νέα βελτίωση παρουσίασε η υγεία του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit να ενισχύεται οριακά στις 51,3 μονάδες από τις 51,2 μονάδες του Ιανουαρίου.
Νέα βελτίωση παρουσίασε η υγεία του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, με τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit να ενισχύεται οριακά στις 51,3 μονάδες από τις 51,2 μονάδες του Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση της Markit, δύο μόνο από τις επιμέρους συνιστώσες του κύριου δείκτη - η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες - επηρέασαν θετικά την κατεύθυνσή του.
«Η έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών σήμαινε ότι ο κύριος δείκτης PMI βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης για δεύτερο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο - η πρώτη φορά σε διάστημα πεντέμισι περίπου ετών που ο δείκτης καταγράφει διαδοχικά τιμή πάνω από τις 50 μονάδες», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.
Η παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2008, ενώ και οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα με τον εντονότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2008, χάρη στην αυξημένη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό.
Οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές τους με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, ενώ η αγοραστική τους δραστηριότητα αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 200, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Τα αποθέματα μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, ωστόσο, η απασχόληση υποχώρησε και πάλι τον Φεβρουάριο παρά τις έντονες αυξήσεις των νέων παραγγελιών.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, «η μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών υπέδειξε ότι οι εταιρίες εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τη μειωμένη λειτουργική τους ικανότητα, όπως είχε διαμορφωθεί κατά την περίοδο της ύφεσης και δεν βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για αύξηση της απασχόληση».