Οι επενδυτές σήμερα το πρωί συνοπτικά «μάζεψαν» τις εξής πληροφορίες: Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε δημοσιεύματα που σημείωναν ότι είχε δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν την Τρίτη ή θα δεχθούν επίθεση, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Οι επενδυτές σήμερα το πρωί συνοπτικά «μάζεψαν» τις εξής πληροφορίες:
«Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε δημοσιεύματα που σημείωναν ότι είχε δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν την Τρίτη ή θα δεχθούν επίθεση, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία μεγαλώνει. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική επέμβαση της στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις που θα απομονώσουν τη Μόσχα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε επίσης με αδιευκρίνιστα «στοχευμένα μέτρα», εκτός εάν η Ρωσία επιστρέψει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους και ανοίξει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η κατάσταση τελευταία, θα μπορούσε να μοιάζει με ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αν αποδειχθεί η απουσία σαφούς ισχυρής ηγεσίας στον πλανήτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο κατακερματισμένο κόσμο, αποσταθεροποιώντας την παγκόσμια οικονομία. Στη Wall Street, ο δείκτης S & P 500 έχασε 0,7%, πέφτοντας στις 1.845,73 από τις ανησυχίες για την Ουκρανία παρά τα γενικά αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτά συνέβαλαν στην ενίσχυση του δολαρίου, με το δείκτη δολαρίου να ανακάμπτει από ένα χαμηλό δύο μηνών την Παρασκευή για να σταθεί στο 80,132 και κινείται μακριά από το χαμηλό της Παρασκευής στο 79,688. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3727 δολάρια , ελαφρώς προς τα κάτω την ημέρα και μακριά από την κορυφή της Παρασκευής στα 1,38255 δολάρια».
Το κλίμα που αναδύεται δεν είναι ευχάριστο. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική καθώς οι φόβοι για την κατάσταση στην Ουκρανία παραμένουν σε πλήρη ισχύ και στο εσωτερικό,η τρόικα έχει προσθέσει απαιτήσεις, όταν αρκετοί θεωρούσαν ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες σταδιακά λιγοστεύουν. Για τις εισηγμένες δε, έχει αρχίσει η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η αρχική εκτίμησή μας, με βάση την δυναμική που αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν πως οι τιμές πλησιάζουν σε σημαντικές αντιστάσεις και ήταν πιθανή μια κορύφωση των βασικών δεικτών μερικές μονάδες ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και μετά θα ακολουθούσε μια διόρθωση.
Όμως το διεθνές κλίμα έχει χαλάσει και μάλιστα σε παγκόσμιο συντονισμό, που υποδηλώνει πως θα πληρώσουν και οι ελληνικές μετοχές το τίμημα της απότομης μεταστροφής στην διάθεση για ανάληψη κινδύνων. Το άλμα που έγινε στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν κατά την εκτίμησή μας ο άμεσος αντίκτυπος της πτώσης των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, που επέστρεψαν σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα που επιτρέπουν το δικαίωμα στην προσδοκία πως θα επιστρέψει η χώρα στην ελεύθερη αγορά δανεισμού. Αυτό την περασμένη εβδομάδα δεν επέτρεψε να επικρατήσει στο κλίμα των συναλλαγών η Ουκρανική κρίση και η αγορά μας κινήθηκε ανοδικά κόντρα στο ρεύμα.
Από την εποχή που τα αρνητικά δεδομένα περνούσαν από το φίλτρο των ευχάριστων, για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, εξελίξεων και μειωνόταν ο αντίκτυπός τους, η αγορά θα εισέλθει σε φάση που ο κίνδυνος κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας από παράγοντες γεωπολιτικού χαρακτήρα, θα ενισχύει κάθε αρνητική είδηση και τα δεδομένα που θα εμφανίζουν μεταβολές κάτω από τις επενδυτικές προσδοκίες θα προκαλούν εύκολα μεγάλες πιέσεις στις τιμές των μετοχικών αξιών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ολοκληρώνοντας χθες βράδι την παγκόσμια πτώση που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στην Ασία και συνεχίστηκε στην Ευρώπη, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,94% στις 16.168,03 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,72% στις 4.277,30 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,74% στις 1.845,73 μονάδες.
Από το πρωί όλες οι χρηματαγορές του κόσμου έπεσαν στη δίνη της ουκρανικής κρίσης, με τον δείκτη MSCI All-Country World να κλείνει με απώλειες 1,4%, ενώ ο ίδιος των αναδυόμενων αγορών με απώλειες 1,7%.
Από τους κλαδικούς δείκτες, εκείνος της κατανάλωσης κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη, φτάνοντας στο +9,2%, ενώ εκείνος των τραπεζών υποχώρησε κατά 5%.
Τα ταμπλό της Wall Street σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Η μετοχή του Twitter υποχώρησε κατά 2,2%, τουFacebook κατά 1,5% και της Microsoft κατά 1,4%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί η ουκρανική κρίση, καθώς και πως θα εμπλακούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ. Η Ρωσία διαθέτει σημαντικά διαπραγματευτικά χαρτιά, ωστόσο τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να επηρεάσει η ρωσική πολιτική τα συμφέροντα τους στην περιοχή.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν κατά 0,2%.
Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit αυξήθηκε στις 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 53,7 μονάδες τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύει την ανάπτυξη της.
Ευρώπη
Ευρείας κλίμακας ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των αναταραχών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες αναφέροντας ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,49% στις 6.708 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 3,44% στις 9.359 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-2,66% σημείωσε πτώση 2,66% στις 4.291 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 2,3% στις 330,36 μονάδες. Από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη οι 575 σημείωσαν απώλειες ενώ μόνο 19 ενισχύθηκαν.
Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρύτερο από τη νομισματική πολιτική, το οποίο όμως θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση στην οικονομία», κατέληξε ο Ντράγκι.
Οι ανησυχίες των αγορών κλιμακώθηκαν μετά και την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, η οποία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που της παρέχει μόλις ολοκληρωθεί το α' τετράμηνο του 2014. Η ανακοίνωση αυτή ελήφθη, από τους αναλυτές, ως ένα ακόμη μήνυμα ότι οι ρωσικές προθέσεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι είναι επιθετικές.
Οι εταιρείες οι οποίες έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Με απώλειες 5,4% έκλεισε η Societe Generale, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περσινό Απρίλιο. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η έκθεση της στη Ρωσία ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και στα 8,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του 12μηνου του 2013. Απώλειες 6,6% και για την Nokian Renkaat, καθώς το 35% των εσόδων της προέρχεται από τη ρωσική κατανάλωση ελαστικών. Πτώση 4,6% σημείωσε η Roche, η οποία ανακοίνωσε ότι η μονάδα Genentech, θα σταματήσει τη μελέτη για τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί κλινικά οφέλη.
Τεχνική ανάλυση
Επειδή υπήρξε η αργία της Καθαρής Δευτέρας μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε περισσότερο τα διαγράμματα της πορείας των βασικών δεικτών του ΧΑ, θεωρούμε ότι αξίζει να τονίσουμε κάποια στατιστικά «παράδοξα». Αλλά επειδή η στατιστική είναι επιστήμη των αριθμών, είναι βέβαιο πως η παραδοξότητα αυτή έχει εξήγηση την οποία δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ως στήλη, καθώς ξεφεύγει από τις «αρμοδιότητές» μας. Την Παρασκευή λοιπόν, ο ΓΔ σημείωσε σε νέο υψηλό για το τρέχον έτος τις 1315,16 μονάδες και έκλεισε σε νέο υψηλό (1310,41 μονάδες) σε βάθος 12 μηνών. Όποιος αναζητήσει το πότε στο παρελθόν ο ΓΔ βρισκόταν σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 1310 μονάδες, πέφτει πάνω σε συστοιχία συνεδριάσεων από τις 31 Μαΐου ως τις 7 Ιουνίου του 2011. Αλλά εκείνες τις ημέρες ξέρετε που ήταν ο 25άρης; Ελαφρά πάνω από τις 600 μονάδες!
Αν πάλι στο διάγραμμα του 25άρη, πάμε ανάποδα το χρόνο, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών που βρίσκονται επίσης σε ενδιαφέρουσες ζώνες από πλευράς στατιστικής προϊστορίας, θα πέσουμε σε συστοιχία συνεδριάσεων από τις 9 Αυγούστου ως τις 18 εκείνου του χρόνου. Τότε ο ΓΔ ήταν πάνω στο επίπεδο των 1000 μονάδων και έπαιξε λίγο χαμηλότερα ή ελαφρά ψηλότερα από αυτό. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά στην αντιστοίχηση μεταξύ των δεικτών την τρέχουσα περίοδο, με εκείνη που η σημερινή τους μορφή και σύσταση δίνει για το 2011. Αυτός είναι ο λόγος που η στήλη επέλεξε τον 25άρη για τον βασικό δείκτη που απεικονίζει την πορεία του ΧΑ μέσα στα χρόνια. Καθώς πάνω του στηρίζεται η αγορά παραγώγων και κάθε άλμα ποσοτικής ή ποιοτικής διαφοροποίησης, είναι μετρημένο καλύτερα. Γιατί στα παράγωγά του, γυρίζουν εκατομμύρια ευρώ καθημερινά.
Η μελέτη του διαγράμματος του 25άρη, φέρνει σαν επίπεδα αντίστασης για το δείκτη των blue chip στην τρέχουσα φάση, τιμές μεταξύ των 426 και 436 μονάδων. Σχηματίστηκαν από μια συσσώρευση που σημειώθηκε στις συνεδριάσεις από 8 Αυγούστου ως τις 17 εκείνου του μήνα, τη χρονιά που έφερε, τρεις μήνες αργότερα, την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η συνεδρίαση στο ΧΑ
Στο ΧΑ η εβδομάδα ξεκίνησε με την αργία της Καθαρής Δευτέρας μετά από μια έντονα ανοδική εβδομάδα στο τέλος του Φεβρουαρίου. Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου προσέθεσε ομοιόμορφα κέρδη στους βασικούς δείκτες, αλλά ευτυχώς δεν ίσχυσε το ίδιο για τους επιμέρους κλάδους του ΧΑ. Ο μήνας έδωσε ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη, τα οποία λειτούργησαν θετικά για την ετήσια επίδοση του ΧΑ. Σημειώθηκε ρεκόρ υψηλού του μέσου όρου της αγοράς για το 2014 στην τελευταία συνεδρίαση. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η άνοδος του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και η ομαδικότητα στην κίνηση των κλαδικών δεικτών στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις της. Την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι φόβοι για την κατάσταση στην Ουκρανία και η αγωνία για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, κράτησαν χαμηλά τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων, οι επενδυτές στο ΧΑ έδωσαν κέρδη στους βασικούς δείκτες. Τόσα, ώστε ο μέσος όρος σημείωσε κλείσιμο σε νέο υψηλό στις 1310,41 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1315,16. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,27% και ο 25άρης έκλεισε στις 423,11 με μεταβολή +1,04%. Ο δε FTSEM ενισχύθηκε κατά +0,23% εμφανίζοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,69% με τον ΓΔ σε κέρδη +4,84% και ο FTSE +4,08% με μόνο τρεις από τις πέντε ανοδικές. Ήταν πολλές οι μετοχές με θετική εβδομαδιαία μεταβολή και ξεχώρισαν για κέρδη διπλάσια και πάνω από τον 25άρη οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛ, που κέρδισαν +12,14% και ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ +11,8% και οι ΣΩΛΚ – ΜΙΓ με άνοδο λίγο πάνω από το +8,4%. Από +4,4% ως +7,6% ήτοι πάνω από τον 25άρη ενισχύθηκαν σε πέντε συνεδρίες οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Συνεπώς ήταν ευεργετική για την πλειονότητα των blue chip και ενισχυτική της ανοδικής ορμής του Φεβρουαρίου. Του μήνα που ξελάσπωσε τις μετοχές του ταμπλό και το φρόνημα των επενδυτών.
Οι μόνες καθοδικές μετοχές του μήνα που χάρισε +11,3% κέρδη στον ΓΔ, 14,12% στον FTSEM και 9,8% στον 25άρη, ήταν οι ΕΕΕ με πτώση -7,45% και ΕΛΠΕ -2,78%. Αλλά όπως φάνηκε στην προτελευταία στήλη του πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο, οι νικητές του Φεβρουαρίου ήταν ΜΥΤΙΛ +20,8%, ΟΠΑΠ +19,4%, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ +17,6%, ΔΕΗ +16,9%. Ενώ πάνω από 15% κέρδισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, για να ακολουθήσει η ΣΩΛΚ +14,5%, η ΦΦΓΚΡΠ +13,9%, με τις ΜΙΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ πάνω από το +12%. Τέλος από +10% ως +11,8% κέρδισαν ΕΥΔΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις μεταβολές μήνα και εβδομάδας θα φανεί ποιες από τις ανοδικές με κέρδη πάνω από τον 25άρη έχουν φρέσκια ανοδική ορμή και για ποιες αυτή αδυνάτισε.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας ήταν σήμερα σε άμυνα, καθώς οι εντάσεις στην Ουκρανία δεν έδειξαν κάποια σημάδια ύφεσης, με τη Ρωσία σφίγγει τον κλοιό της στην Κριμαία, ενώ η Δύση ζήτησε μέτρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της Μόσχας. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχει πέσει -0,1%. Ο Nikkei ήταν κάτω κατά 0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μέρος, αφού αρχικά η πτώση ήταν μεγαλύτερη κοντά στο -0,7%, υπάρχει συνεπώς ένα παζάρι, για το κυνήγι του ενδεχόμενου να αποφεύγεται η σύγκρουση, από την πλευρά των αισιόδοξων επενδυτών. Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές συνέρρεαν σε αγορές με ασφαλή περιουσιακά στοιχεία για το φόβο της περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων. Ο χρυσός βρισκόταν κοντά στο υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε σε χαμηλά επίπεδα ενός μήνα, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές που απέκτησαν τα ομόλογα.
Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε δημοσιεύματα που σημείωναν ότι είχε δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν την Τρίτη ή θα δεχθούν επίθεση, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία μεγαλώνει. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική επέμβαση της στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις που θα απομονώσουν τη Μόσχα .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε επίσης με αδιευκρίνιστα «στοχευμένα μέτρα», εκτός εάν η Ρωσία επιστρέψει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους και ανοίξει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο φόβος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης σφυροκόπησε τις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές, με τοχρηματιστηριακό δείκτη MICEX που είναι εκφρασμένος στο ρούβλι να βυθίζεται -10,8%. Το ρούβλι υποχώρησε 2% έναντι του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό των 36,50 ρουβλιών έναντι του δολαρίου, ακόμη μετά τις κινήσεις από τη ρωσική κεντρική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια για να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων και να υπερασπιστεί το νόμισμα.
Η τελευταία κατάσταση θα μπορούσε να μοιάζει με ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αν αποδειχθεί η απουσία σαφούς ισχυρής ηγεσίας στον πλανήτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο κατακερματισμένο κόσμο, αποσταθεροποιώντας την παγκόσμια οικονομία. Στη Wall Street, ο δείκτης S & P 500 έχασε 0,7%, πέφτοντας στις 1.845,73 από τις ανησυχίες για την Ουκρανία παρά τα γενικά αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ξεχωριστά, το ISM (Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων) δήλωσε ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ανήλθε στο 53,2 το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Οι προσωπικές δαπάνες τον Ιανουάριο αυξήθηκαν επίσης παρά τις σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
Τα δεδομένα συνέβαλαν στην ενίσχυση του δολαρίου, με το δείκτη δολαρίου να ανακάμπτει από ένα χαμηλό δύο μηνών την Παρασκευή για να σταθεί στο 80,132 και κινείται μακριά από το χαμηλό της Παρασκευής στο 79,688 . Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3727 δολάρια , ελαφρώς προς τα κάτω την ημέρα και μακριά από την κορυφή της Παρασκευής στα 1,38255 δολάρια.
Ο χρυσός, ένα παραδοσιακό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ήταν σταθερά στα 1.349,96 δολάρια ανά ουγγιά, ακριβώς κάτω από υψηλό τετράμηνου τη Δευτέρας στα 1.354,80, ενισχύεται από την διάθεση για να αποφύγουν το ρίσκο.
Τα κέρδη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έστειλαν την απόδοση του 10ετούς αναφοράς σε ένα χαμηλό μήνα στο 2,592%, καθώς οι τιμές τους ανέβηκαν. Η απόδοση τελευταία ήταν στο 2,611 στην Ασία σήμερα, με κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,608% χθες βράδυ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Αυτές εντοπίστηκαν από την Παρασκευή και χωρίς την γνώση όσων μεσολάβησαν ως σήμερα το πρωί.
Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Θετικές ειδήσεις οδηγούν την Αγορά σε νέα υψηλά, με πρωταγωνιστές τα "stress tests" των Τραπεζών και τις εκτιμήσεις για την αξία των απολήψιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Δημοσιεύματα θέλουν τα "stress tests" των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών να πραγματοποιούνται με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 8% και όχι το 9% (όπως δηλαδή και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών) και με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων να προσδιορίζονται πλησίον των 5,5 δις ευρώ. Αυτά όμως, μένει να επαληθευτούν την τρέχουσα εβδομάδα και να συμφωνηθούν μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών (εκκρεμεί η κατάθεση του σχετικού Ν/Σ) και την ταχύτερη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο, που μπορούν να αποδώσουν συνολικά έσοδα €150 δισ. σε περίοδο 30 ετών, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη θετική είδηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.
Η σημαντική υποχώρηση του spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου έως και τις 505,24 μονάδες (12:01 στις 28/2), για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 (το χαμηλό του spread εκείνο το μήνα ήταν οι 428,9 μονάδες), εφόσον συνεχισθεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για δανεισμό της Ελλάδας από τις Αγορές.
Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, σε σχέση με την εκτίμηση μας, οι αγοραστές έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Οι αφορμές δόθηκαν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για χαμηλότερη τιμή προμήθειας στο φυσικό αέριο από την Gazprom, την προώθηση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ και Ελληνικό, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και εν μέρει από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων τριμήνου που ενίσχυσαν την θετική αίσθηση για την πορεία της χρήσης του 2014.
Επί της ουσίας όμως, η κυριότερη εξέλιξη ήταν η υποχώρηση του spread διαπραγμάτευσης των Ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά 33 μηνών και πιθανόν ο βασικός λόγος που οι αποτιμήσεις είδαν νεότερα υψηλά χωρίς την συνδρομή κάποιων θετικών εκπλήξεων από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Αν και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο θετικής αναπροσαρμογής των υφιστάμενων αποτιμήσεων, οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται πιο επιθετικά ενσωματώνοντας τις μακροοικονομικές προσδοκίες στις τιμές, ενώ την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζουν σχεδόν δυναμικά το συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου στο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου των εισηγμένων.
Συμφωνία με τρόικα και BlackRock, παραμένουν σαν εκκρεμότητες, ωστόσο η πίεση που ασκούν πλέον τέτοιες καθυστερήσεις είναι περιορισμένη και από ότι αποδείχθηκε εύκολα αναστρέψημη.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έπαιξε για μια ακόμα φορά με την ψυχολογία των εμπλεκομένων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πριν ανακάμψει δυναμικά σε νέα υψηλά έτους.
Οι 1.219 μονάδες που αποτέλεσαν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας, ήταν το όριο ανοχής της διόρθωσης πριν μεταβάλλουν την κατεύθυνση της τάσης σε πτωτική, ενώ αυτό που ακολούθησε είναι ίσως ενδεικτικό της ορμής που έχει η άνοδος στην Ελληνική Αγορά και το πόσο γρήγορα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.
Σε δύο συνεδριάσεις η Αγορά πήρε πίσω συσσώρευση 14 συνεδριάσεων, είδε νέα υψηλά και επανήλθε σε δεύτερο χρόνο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί, ενώ οι ταλαντωτές έχουν δώσει περιθώριο 50 μονάδων ανόδου πριν εισέλθουν σε τεχνικά, βραχυπρόθεσμα, υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.
Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι όλη η συσσώρευση που έχει προηγηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί πλέον ένα ικανό πεδίο στήριξης (1.220 – 1.280), ένα ανάχωμα ασφαλείας, καθώς εκεί έχουν απορροφηθεί οι πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών της πρώτης φάσης της φετινής ανόδου. Σε ότι αφορά την συνέχεια οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου παραμένουν και την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ των αγοραστών, με πιθανή στάση κοντά στις 1.350 μονάδες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η αποστροφή προς τον κίνδυνο από γεωπολιτικά αίτια μειώνεται ελαφρώς
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τη σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων θα ληφθεί στη βάση της προόδου που θα έχει συντελεστεί έως τότε. Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, με γνώση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι 329 προτάσεις που περιλαμβάνει, «φαίνεται πως ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας των δανειστών μας» μετά την απόφασή τους να μεταφέρουν τις σημαντικές αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό και απομείωση του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Την άποψη πως στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης εξέφρασε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, συμπληρώνοντας πως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή και στους πολίτες. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ο κ. Χαν είπε πως ευελπιστεί πως και εφέτος, όπως και πέρυσι, θα υπάρξει στην Ελλάδα μια καλή τουριστική περίοδος, που θα δώσει τα απαραίτητα κίνητρα ανάπτυξης. Παρατηρώντας πως μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χαθεί στην Ευρώπη περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ο ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε ότι με τα μέσα που διαθέτει η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί 600.000 θέσεις εργασίας και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Αυξημένα κέρδη προ προβλέψεων για το Δ' τρίμηνο του 2013 ανακοίνωσε η Eurobank. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε €177 εκατ., από €148 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2013 και €84 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012, με την Ελλάδα να συνεισφέρει 62% και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό 38%. Η αύξηση των προ προβλέψεων κερδών οφείλεται στη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, την επίτευξη συνεργιών και τις πρωτοβουλίες περιορισμού του κόστους.
Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία κοινοποιεί τη νέα διάταξη που ψήφισε η Βουλή για τη λειτουργία της Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών –γνωστή στον λογιστικό κόσμο και ως επιτροπή του άρθρου 70Α- κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Το κατεπείγον, συνίσταται στο ότι οι φορολογούμενοι που αναζητούν διευθέτηση, θα πρέπει να ανταποκριθούν –κατά περίπτωση- ακόμη και μέσα σε 30 ημέρες από την ψήφιση του νόμου. Η συγκεκριμένη διάταξη ενσωματώθηκε στον νόμο για το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (ΠΕΔΥ) ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17/02/2014.
Με αυστηρό σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης των προϊσταμένων των βασικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί η πολιτική ηγεσία να επιτύχει τους δύσκολους στόχους του προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθορίζεται η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης στόχων των προϊσταμένων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αναγκάζονται να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την κυβερνητική πολιτική και εάν δεν επιτυγχάνουν ένα μίνιμουμ επίπεδο στόχων, εντός τριμήνου, τότε θα απομακρύνονται. Πάντως, μεταξύ των κριτηρίων υπάρχουν και εκείνα της υποκειμενικής κρίσης, όταν μάλιστα αξιολογητές θα είναι και μέσα από την ίδια την υπηρεσία.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ενδεχόμενη απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να «ανεβάσει τους τόνους» στη διένεξη με την Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ίδια την οικονομία της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters. Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ρωσία για να προστατεύσει το ρούβλι απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Εάν η ένταση Ανατολής - Δύσης κλιμακωθεί, τότε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις ξένες επενδύσεις και την οικονομία και ενδεχομένως να υπονομεύσει και την ίδια την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας.
Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την επιβολή μιας σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, που θα απομονώσουν τη Μόσχα. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, ανέφερε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους, λίγο πριν συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ρωσική Gazprom προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που της παρέχει μόλις ολοκληρωθεί το α' τετράμηνο του 2014. «Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει αλλά όχι όπως θα θέλαμε […] Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους», δήλωσε ο Αντρέι Κρουγκλόφ επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom. Εξάλλου, ο Κρουγκλόφ διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τιςιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόση, διαμηνύει η Κομισιόν, μία μέρα μετά την απόρριψη του ν/σ από την κυπριακή Βουλή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάϊμον ‘Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, σημείωσε: «Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
Η κρίση στην Ουκρανία και οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που προκλήθηκαν στις παγκόσμιες χρηματαγορές ευνόησαν το χρυσό και το αργό σήμερα. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισε με άνοδο 2,11% στα 1.350,30 δολάρια, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τα τέλη Οκτωβρίου. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,3% ή 2,33 δολάρια, τερματίζοντας στα 104,92 δολάρια ανά βαρέλι, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ζήτηση πιθανότατα να καλυφθεί από το πετρέλαιο, εξέλιξη που ωθεί την τιμή των προϊόντων του υψηλότερα.
Δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ για την Αλβανία ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα πλαίσια της εφαρμογής της τριετούς συμφωνίας συνεργασίας με τα Τίρανα. Σύμφωνα με αξιωματούχος του αλβανικού υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση αυτή ανάβει «πράσινο φως» σε νέες επενδύσεις από αλβανικές και ξένες εταιρείες στην χώρα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι, μετά από αυτή την απόφαση αναμένεται η εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος, τα οποία θα προωθηθούν κυρίως για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις επιχειρήσεις που εκτέλεσαν δημόσια έργα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την έγκριση της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον, η πρώτη δόση των 100 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Μάρτιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ