Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 18:57

Κλίμα ευφορίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο σημείωσαν στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου – και την πρώτη του τετάρτου τριμήνου – οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street και η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, πετρελαϊκών εταιρειών και επιχειρήσεων από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Ώθηση στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών έδωσε είδηση ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού στο τέταρτο τρίμηνο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.659,6 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, αυξημένος κατά 1,94%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαομρφώθηκε στις 3.730,16 μονάδες με κέρδη 2,46% και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 3.994,96 σημειώνοντας άνοδο 2,62%.

Η μετοχική τιμή της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia κατέγραψε κέρδη άνω του 4% επωφελούμενη από την αναβάθμισή της από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Ανοδο άνω του 4% σημείωσαν επίσης οι μετοχές της Alcatel, της France Telecom και της Telefonica.

Από το χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της DaimlerChrysler, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8%. Ανάλογα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της BMW.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών χάρη στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. H μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa ενισχύθηκε κατά 5,3%.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της ιταλικής εταιρείας Merloni. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειές της ξεπέρασαν το 11% και η μετοχική της τιμή υποχώρησε στα 11,63 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών στην Ευρώπη αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα και η σουηδική ομοειδής εταιρεία Electrolux