Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2004 12:55

Αrcelor: Προς αύξηση των τιμών για πέμπτο τρίμηνο

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των τιμών για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, Arcelor SA, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Guy Dolle, η εταιρεία μάλλον θα προχωρήσει στην αύξηση της τιμής (spot) των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων και ψυγείων, ανάλογη της αντίστοιχης στην οποία προχώρησα το τέταρτο τρίμηνο, περίπου 7%.

Οι τιμές των πρώτων υλών, όπως του σιδηρομεταλλεύματος έχουν σημειώσει κατά περίπου 1/5 αυτό το έτος και θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, τόνισε ο ίδιος.

Οι εταιρείες παραγωγής ατσαλιού στην Ευρώπη, με πρώτη την Arcelor που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αύξησαν φέτος από τον Ιανουάριο, τέσσερις φορές τις τιμές τους, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού στον κόσμο. Η Arcelor, το δεύτερο τρίμηνο σχεδόν τετραπλασίασε τα κέρδη της, μετά από κέρδη ρεκόρ υψηλότερα κατά το 1/5, που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης.

«Το πρώτο εξάμηνο της νέας χρήσης θα είναι καλό», ανέφερε ο Dolle, ο οποίος ηγείται της εταιρείας από τη δημιουργία της με τη συγχώνευση τριών εταιρειών το 2002, συμπληρώνοντας : «Η ζήτηση στην Ευρώπη, είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι ήταν πέρυσι, αλλά όχι και ανθηρή. Δεν βλέπουμε σημάδια συρρίκνωσης της ζήτησης στην Κίνα».

Οι μετοχές της Arcelor κέρδιζαν 37 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στια 15,87 ευρώ η μία, στις 9:45' π.μ., στο Παρίσι, τοπική ώρα, πλησιάζοντας πολύ κοντά στα υψηλότερα από ποτέ επίπεδα των 16,05 ευρώ η μία, που είχαν ανέλθει τον Μάρτιο του 2002. Συνολικά φέτος, έχουν κερδίσει ποσοστό 19%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 10,2 δισ. ευρώ (12,6 δισ. δολ.). Ο δείκτης Bloomberg World Iron/Steel, τον οποίον αποτελούν 71 μετοχές εταιρειών του κλάδου, έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 14%, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.