Ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας αφενός τα θετικά νέα που έρχονται από το μέτωπο των μεγεθών της οικονομίας και αφετέρου από την ευνοϊκή στάση των αγορών, ενδεικτικό της οποίας είναι και η μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 7%.
Ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας αφενός τα θετικά νέα που έρχονται από το μέτωπο των μεγεθών της οικονομίας και αφετέρου από την ευνοϊκή στάση των αγορών, ενδεικτικό της οποίας είναι και η μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 7%.
Ειδικότερα, στις 11:11 ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα, κινείται με κέρδη 1,20% στις 1.309,45 μονάδες, με τον τζίρο όμως να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κινείται προς νέα υψηλά 2,5 ετών, αφού σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Αύγουστο του 2011.
Όπως αναφέρει το Market Beat, σήμερα στο ΧΑ τα μεγάλα και τα σπουδαία της ημέρας αναμένονται στο τέλος και μάλιστα, και θα αφορούν τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις τους. Είναι δυνατό να χωριστούν σε τίτλους που ενισχύονται ως προς τη βαρύτητα που έχουν στον δείκτη και είναι οι: ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής στην διαμόρφωση της τιμής του δείκτη 20,5% από 17,95% που είχε ως τώρα, Τράπεζα Πειραιώς με 13,53% από 9,1%, Folli Follie στο 5,14% από 4,9%, Jumbo με 8,78% από 7,9%.
Στον αντίποδα τοποθετούνται εκείνες που μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής τους στον MSCI Greece και είναι οι: ΟΠΑΠ με 15,85% από 18,01%, Εθνική στο 8,52% από 11,01%, ΕΛΠΕ 3,76% από 5,8%, Αlpha Bank 7,36% από 8,25%, ΔΕΗ 8,82% από 9,4%, Τιτάν 7,7% από 7,8%. Οι αναλυτές και όσοι έχουν μνήμες από ανάλογες περιπτώσεις προειδοποιούν, ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει το έλα να δεις από νευρικότητα και πακέτα που θα προκύψουν από όσους χρειάζεται να είναι με «ισορροπημένα» χαρτοφυλάκια όταν στις 3 Μαρτίου θα ισχύσει η νέα στάθμιση.
Ωστόσο, η νευρικότητα δεν εκλείπει, καθώς οι αγορές θα πρέπει να αναμείνουν για ακόμη μία εβδομάδα το πόρισμα της BlackRock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια για μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο η αναμονή του επίσημου πορίσματος και οι πάσης φύσεως διαρροές, αξιόπιστες και μη, καλλιεργούν την αβεβαιότητα στην αγορά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.
Παράλληλα, οι πολυαναμενόμενες δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση του Ελληνικού δεν είχαν και την πιο αισιόδοξη έκβαση, καθώς μόνο η Lamda Development κατέθεσε προσφορά. Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε την αξιολόγηση της, με το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής να καταγράφει κέρδη 0,56% στην τιμή των 3,61 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,55% και η Πειραιώς είναι στο +2,60%.
Ισχυρά είναι τα κέρδη για ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τερνα και Ελλάκτωρ, ενώ σημαντική στήριξη παρέχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΕΕΕ και του ΟΠΑΠ.