Η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση εντός του 2014 είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας και αν δεν κερδηθεί, η αναγκαστική υπομονή που επέδειξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξαντληθεί.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση εντός του 2014 είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας και αν δεν κερδηθεί, η αναγκαστική υπομονή που επέδειξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξαντληθεί.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος πως, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η έξοδος από την ύφεση φέτος, κάτι που θα δώσει ελπίδα για τα επόμενα χρόνια, την οποία έχουν ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία.
Δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχίας δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το τίμημα που πλήρωσε η οικονομία την τετραετία 2010-2013 είναι τεράστιο.
Τα συνολικά μέτρα αυξήσεων φόρων και μειώσεων δαπανών έφτασαν σε 73,4 δισ. ευρώ ή στο 36,2% του ΑΕΠ, χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργείται μια γενιά «μακροχρόνια ανέργων», όχι μόνο μεσήλικες που ήταν το σύνηθες μέχρι τώρα, αλλά και νέων. Δηλαδή, νέοι άνθρωποι δεν θα έχουν καμία εργασιακή εμπειρία για αρκετά χρόνια.
Η ανεργία των νέων φτάνει στο 60%, αλλά μέρος αυτών είναι σχεδόν «μόνιμοι» άνεργοι. Απαξιώνεται έτσι ένα εν δυνάμει εργατικό δυναμικό και εάν η εξέλιξη αυτή συνδυαστεί και με τη μετανάστευση εργαζομένων στο εξωτερικό, η κατάσταση θα καταστεί εφιαλτική.
Ακόμη, οι αποδοχές όσων παρέμειναν στην αγορά εργασίας μειώθηκαν κατά 23%, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών μειώθηκε πάνω από 30%.
Το δυσμενές σκηνικό συμπληρώνεται από την απουσία επενδύσεων, με μείωση της επενδυτικής δαπάνης κατά 51%, ενώ μοναδική θετική εξέλιξη είναι η αύξηση των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις υστερήσεις σε άλλους τομείς.
Το ερώτημα που διατυπώνουν όλοι πλέον είναι πόσο ακόμα θα επιδεινώνεται η πραγματική οικονομία, ενώ αυτό που τονίζουν είναι πως «δεν πάει άλλο». Τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Δεν πάει άλλο και είναι αδιέξοδη η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, η αύξηση των φορολογικών βαρών, η μείωση της απασχόλησης και η συνέχιση της ύφεσης. Ασφαλώς και δεν βελτιώνονται αυτόματα οι σχετικοί δείκτες. Θα απαιτήσει χρόνο, ενώ πολλά χρόνια θα απαιτήσει η διαδικασία ανάκτησης όσων χάθηκαν στην προηγούμενη τετραετία - εξαετία.
Ομως πρέπει από φέτος να καταγραφεί αντιστροφή της πορείας του ΑΕΠ και θα είναι μια εξέλιξη που θα πυροδοτήσει κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο αν συνδυαστεί και με το σχέδιο της ΤτΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα είναι το ιδανικό. Θα είναι το μεγάλο στοίχημα. Σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομία και η κοινωνία δύσκολα θα δώσουν άλλη πίστωση χρόνου
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]