Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2004 00:01

Κέρδη πενταμήνου στην Ευρώπη

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και τη νέα εβδομάδα οι ανοδικές τάσεις της Παρασκευής, της έναρξης του τέταρτου τριμήνου, στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο της πτώσης των τιμών πετρελαίου και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και τη νέα εβδομάδα οι ανοδικές τάσεις της Παρασκευής, της έναρξης του τέταρτου τριμήνου, στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο της πτώσης των τιμών πετρελαίου και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Η Ευρώπη έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα πενταμήνου και το Τόκιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της Siebel Systems στις ΗΠΑ τόνωσαν τις μετοχές τεχνολογίας.

Επίσης, τα θετικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις παραγγελίες των αμερικανικών εργοστασίων βοήθησαν την αγορά να απομακρύνει κάπως τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και ασκούν πιέσεις στα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

Οι μετοχές τεχνολογίας, αυτοκινήτων, μεταφορών και ψυχαγωγίας - μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες αποδόσεις στη Ευρώπη μέχρι σήμερα - καθοδήγησαν τα blue chip σε άνοδο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα υψηλά επίπεδα των 1.016 μονάδων, επίπεδα που ο δείκτης είχε να αγγίξει από τις 28 Απριλίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,98%.

Μετά την αστάθεια του τρίτου τριμήνου, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν το τέταρτο τρίμηνο του έτους με μεγάλη αισιοδοξία, με το δείκτη FTSEurofirst 300 να ενισχύεται 3%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 δέχθηκαν στήριγμα από τη Wal-Mart Stores, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε 0,8%, από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος λιανικής ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων το Σεπτέμβριο.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, με τη Siebel Systems να ενισχύεται 16%, μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 23,89 μονάδων, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 10.216,54 μονάδες. Με άνοδο 10,20 μονάδων, ποσοστό 0,53%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.952,40 μονάδες.

Ο Πολ Μάντελσον, στρατηγικός αναλυτής της Windham Financial Services, εκτιμά ότι οι μετοχές, ειδικά αυτές στο χώρο της τεχνολογίας, έχουν επωφεληθεί από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι απομάκρυναν τα ομόλογα από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 2,68%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στη διάρκεια τετραμήνου, χάρη στη μεγάλη άνοδο του τομέα ημιαγωγών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ