Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 15:05

Διευρύνονται ελαφρώς οι απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα εταιρικά κέρδη και τις επιμέρους συστάσεις των αναλυτών να επιδρούν αρνητικά σε σειρά μετοχών.

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα εταιρικά κέρδη και τις επιμέρους συστάσεις των αναλυτών να επιδρούν αρνητικά σε σειρά μετοχών.

Ειδικότερα, στις 15:03, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,40% στις 6.803 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,41% στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,47% στις 4.394 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 0,33% στις 337,28 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδυτών στο να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Ενδεικτικό της ανόδου είναι ότι η αξία των μετοχών παγκοσμίως από την αρχή του μήνα έχει αυξηθεί κατά 2,1 τρισ. δολάρια.

Στο ταμπλό η λιανεμπορική αλυσίδα Jeronimo Martins υποχωρεί κατά 6,1%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε απογοήτευσαν τους αναλυτές. Άλλωστε, από τους επιμέρους κλάδος, εκείνος του λιανεμπορίου καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Stoxx 600, καθώς και η Tesco υποχωρεί κατά 4,1%.

Η ανακοίνωση ότι τα κέρδη του δ' 3μηνου υποχώρησαν κατά 58%, οδηγούν την First Solar, την γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών πάρκων, στο -14%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Credit Suisse, η οποία υποχωρεί κατά 2,2%, ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών  για το ρόλο της στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπιστεί.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,7% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 1,9%.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 2,4% - τη μεγαλύτερη από το 2007.