Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 11:27

Με κεκτημένη ταχύτητα συνεχίζει την άνοδο το Χ.Α.

Νέο άλμα καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας το χθεσινό ξέσπασμα που πυροδοτήθηκε από τα θετικά νέα που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.

Νέο άλμα καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας το χθεσινό ξέσπασμα που πυροδοτήθηκε από τα θετικά νέα που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στις 11:04 ο Γενικός Δείκτης κινείται με κέρδη 1,77% στις 1.284,27 μονάδες, με τον τζίρο στο πρώτο μισάωρο να φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,64 εκατ. ευρώ να έχουν διακινηθεί μέσω πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μόλις 15 μονάδες από τις 1.300 μονάδες και μόλις 20 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό 30 μηνών και τις 1.305 μονάδες, καθώς με δύο μόνο συνεδριάσεις (αν συνεχίσει έτσι η σημερινή), αποκαταστάθηκαν οι τεχνικές εικόνες που διαβρώθηκαν με την τελευταία αργόσυρτη πτώση.

Εκτός από τα θετικά νέα με τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, απόρροια της συμφωνίας ΔΕΠΑ - Gazprom, η αγορά φαίνεται ότι αναμένει να κλείσει σύντομα και το κεφάλαιο με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.  Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν "διαρροές" για υπέρογκες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες τις τοποθετούσαν ακόμη και στα 20 δισ., η διάψευση του ΔΝΤ και η προωθούμενη υιοθέτηση των μοντέλων της BlackRock φαίνεται ότι δρα θετικά στην αγορά. Οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών τοποθετούνται περί τα 4,5-5,5 δισ. ευρώ, ύψος που μπορεί να καλυφθεί χωρίς να επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Υπο αυτά τα δεδομένα βλέπουμε τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να ενισχύεται κατά 2,03% στις 197 μονάδες, ενώ η Εθνική κερδίζει 3,80%, η Πειραιώς 1,54%, η Alpha Bank 0,85% και η Eurobank 1,17%.

Παράλληλα, ισχυρά κέρδη που φτάνουν το 3,2% καταγράφει η Μυτιληναίος, θέτοντας τις προϋποθέσεις για επιτυχή έκδοση ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.