Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 10:21

Market Beat: Η άνοδος στηρίζεται από το διεθνές κλίμα τη στατιστική και την κυριαρχία των απαισιόδοξων

Μετά τις έξι στις έξι καθοδικές συνεδριάσεις για το ΧΑ και ειδικά μετά την χθεσινή δυναμική το σύνολο των εγχώριων αναλυτών εκτιμά πως η αγορά έχει μπει σε καθοδικό κανάλι.

Μετά τις έξι στις έξι καθοδικές συνεδριάσεις για το ΧΑ και ειδικά μετά την χθεσινή δυναμική το σύνολο των εγχώριων αναλυτών εκτιμά πως η αγορά έχει μπει σε καθοδικό κανάλι. Η πτωτική ορμή των τιμών ενισχύθηκε και φυσικά δεν υπάρχει διαφωνία στα αίτια που προκάλεσαν αυτή την μοναχική πορεία του ΧΑ. Η παρουσία της τρόικας και η παράλληλη δημοσίευση των απόψεων στελεχών του ΔΝΤ από το εξωτερικό για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προκάλεσαν αναταραχή που οδήγησε τον 25άρη σε βουτιά -2,9%. Η εκτίμησή μας είναι πως για να υπάρξει σήμερα ανοδική αντίδραση οι πιθανότητες είναι μικρές και τις αποδίδουμε στο φαινόμενο, όταν όλοι περιμένουν πτώση, η αγορά να αντιδρά ανοδικά.

Εκτός αυτών το διεθνές κλίμα είναι θετικό και υπέρ της ανάληψης ρίσκου. Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ανέκτησαν κάποια κέρδη σήμερα κατόπιν ενός ούριου άνεμου από τη Wall Street η οποία κινήθηκε έντονα ανοδικά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εν μέσω θετικών προσδοκιών από τις εξελίξεις στο χώρο των συγχωνεύσεων, ενώ ο χρυσός συνέχισε το πρόσφατο ράλι του. Η αισιόδοξη διάθεση των επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη , βοήθησε τουλάχιστον στο να σταθεροποιηθούν οι αγορές στην Κίνα.

Οι επενδυτές στην Ασία ακολουθώντας τα βήματα της Wall Street, όπου ο δείκτης αναφοράς S&P 500 κατάφερε να χτυπήσει ένα ρεκόρ ενδοσυνεδριακά, και ο Nasdaq έφθασε στις κορυφές που για τελευταία φορά είχε δει πριν από 14 χρόνια σχεδόν. Ο Dow έκλεισε 0,64%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,62% και ο Nasdaq +0,69%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst κέρδισε 0,64%. Μια βελτίωση έκπληξη στο ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων συνέβαλλε στην ανάπτυξη  αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ευρωζώνης και βοήθησε να ανέβουν ψηλότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Μια αύξηση στη αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της Ισπανίας από την Moodys Investors Service Inc βοήθησε επίσης τις μετοχικές αξίες στην Ευρώπη.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά  αλλά και πάλι η αδυναμία αποδόθηκε στην κακοκαιρία. Αντί αυτών οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών, που φέρνει κύματα μετρητών στην αγορά και αποτελεί σηματοδότηση της αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων. Στα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα οι τιμές ήταν σταθερές μετά από μια βουτιά σε μια νύχτα, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο 2,74%.

Οι επαγγελματίες της αγοράς παραγώγων δεν πέφτουν εύκολα έξω στις θέσεις που παίρνουν στο τέλος της διαπραγμάτευσης των ΣΜΕ και χθες επέλεξαν να δώσουν στο συμβόλαιο λήξης Μαρτίου τιμή εκκαθάρισης στις 396,25 μονάδες με τον υποκείμενο στις 394,73 δηλαδή οριακά κάτω από τη στήριξη των 395 μονάδων. Αυτή η στήριξη έχει προκύψει από το ότι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου οι συναλλαγές τις ανέδειξαν σαν τοπική οροφή που για να ξεπεραστεί χρειάστηκε να έρθει το 2014. Κάθε οροφή γίνεται στήριξη όταν οι τιμές κατεβαίνουν από υψηλότερα επίπεδα.

Οι traders πάντως δεν θεώρησαν το κλείσιμο στο ελάχιστο ημέρας και πάνω στη στήριξη σαν κακό οιωνό και αυτό έδειξαν με την επιλογή τους στα τελευταία λεπτά της διαπραγμάτευσης. Η εκτίμησή μας είναι πως αν σήμερα δεν υπάρξει για κάποιο λόγο ή χωρίς λόγο ανοδική αντίδραση, τότε ο 25άρης θα υποχρεωθεί εύκολα να συναντήσει τα επίπεδα των 370 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  


Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ο δείκτης S&P 500, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα εταιρικά νέα όσο και από την ανακοίνωση ότι η ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί τις πρώτες 6 εβδομάδες του έτους.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,64% στις 16.207 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 4.293 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 1.848 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 1.858,71 μονάδων, καταρρίπτοντας ακόμη και το ρεκόρ των 1.848 μονάδων που είχε «κατακτήσει» στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Οι μετοχές του Facebook (+3,2%), της Tesla Motors (+4%) και της Google(+1%), βρέθηκαν σήμερα κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ενώ θεωρούνται οι καλύτεροι τίτλοι σε αποδόσεις από την αρχή του έτους.

Η Netflix βρέθηκε στο επίκεντρο, καταγράφοντας κέρδη 3,5%, με τους επενδυτές να επικροτούν το deal με την Comcast, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τηλεοπτικού περιεχομένου προς τους Αμερικανούς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 0,3 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Dallas Fed το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 3 μονάδες. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο ο δείκτης Dallas Fed διαμορφώθηκε στις 3,8 μονάδες.

Επίσης, στις 52,7 μονάδες υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2014, ο δείκτης υπηρεσιών PMI στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 56,7 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταία τεσσάρων μηνών.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν εστραμμένη την προσοχή τους και αυτήν την εβδομάδα στην πρόεδρο της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα καταθέσει στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας την Πέμπτη. Η Wall Street βρίσκει μία ακόμη ευκαιρία να αναζητήσει ενδείξεις για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γέλεν είχε δηλώσει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική για την οικονομία εωσότου η αγορά εργασίας ανακάμψει.

Ευρώπη

Με  κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων,  καθώς η καλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη Ifo της Γερμανίας, επισκίασε τη διαμόρφωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης πολύ κάτω του στόχου της ΕΚΤ και τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της HSBC.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE κέρδισε 0,41% στις 6.866 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,54% σημείωσε άνοδο κατά 0,54% στις 9.709 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI ενισχύθηκε 0,87% στις 4.419 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 337,22 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε 3,3%, μετά την επί τα βελτίω αναθεώρηση του μερίσματος, λόγω της πώλησης του 45% της συμμετοχής της σε εταιρεία που διατηρούσε με την Verizon Communications.

Ο τίτλος της Scania κέρδισε 32%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2007, μετά την προσφορά από την Volkswagen για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας στη σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών, έναντι 6,7 δισ. ευρώ.

Άλμα 6,3% σημείωσε η μετοχή της Dixons, καθώς επιβεβαίωσε συζητήσεις με την Carphone Warehouse Group για ενδεχόμενη συγχώνευση.

Από την άλλη, η HSBC υποχώρησε κατά 3,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη της τάξεως των 22,6 δισ. δολαρίων για το 2013, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 24,6 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της PostNL σημείωσε απώλειες κατά 19% καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αν και θετικά, δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 111,30 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, από 110,60 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τον Φεβρουάριο.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στις 114,4 μονάδες, από τις 112,40 μονάδες τον Ιανουάριο.

Σταθερός στο 0,8% διαμορφώθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat.

Ο ετήσιος πληθωρισμός Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στο 0,8%, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 0,7% που είχε ανακοινώσει η Eurostatστα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στο 0,9%.

Τεχνική ανάλυση

Η εκτίμησή μας είναι πως αν σήμερα δεν υπάρξει για κάποιο λόγο ανοδική αντίδραση, τότε ο 25άρης θα υποχρεωθεί εύκολα να συναντήσει τα επίπεδα των 370 μονάδων. Γιατί οι 370 μονάδες αποτελούν μια στήριξη πολλαπλά επιβεβαιωμένη, που το χτίσιμό της πέρυσι ξεκίνησε τον Οκτώβριο με μια συσσώρευση επτά συνεδριάσεων που ξεκίνησε από τις 8 Οκτωβρίου ως και τις 16.

Κατόπιν ακολούθησε η τριάδα των συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου που στις 20/12 ο 25άρης έκλεισε στις 371,77 μονάδες με max 380,44 και min 370,18 ενώ στις 23/12 με κλείσιμο στις 368,7 μονάδες με max 371,43 και min 363,52 και στις 27 ο 25άρης έκλεισε στις 386,24 μονάδες με max 387,75 και min 368,6. Ήταν η μύτη της βουτιάς του περυσινού Δεκεμβρίου από την οποία ξεκίνησε η άνοδος που έφερε τα μέγιστα επίπεδα του ΧΑ για το 2014 στις 10/1.  

Τον τελευταίο στύλο στη στήριξη των  370 μονάδων έβαλαν οι συνεδριάσεις στο τέλος του Ιανουαρίου που ήταν εκείνες στις οποίες σταμάτησαν την πτώση από τα υψηλά της 10 Ιανουαρίου. Αναφερόμαστε στις συναλλαγές της 29/1 με τον 25άρη να κλείνει στις 370 μονάδες με μέγιστο τις 385,65 και ελάχιστο τις 368,01 και στις 30/1 που ο 25άρης έκλεισε στις 380,01 μονάδες με μέγιστο τις 385,48 και ελάχιστο τις 365,97. Ήταν η μύτη της βουτιάς του Ιανουαρίου από όπου ξεκίνησε το ράλι του Φεβρουαρίου που τον οδήγησε ως τις 418 μονάδες χονδρικά και επακολούθησε η αλυσίδα των έξη πτωτικών συνεδριάσεων ως χθες 24/2.  

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Με πτώση –για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση –έκλεισε και χθες το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι πτωτικές διαθέσεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίς στο ταμπλό, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζει στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνας και στις εκκρεμότητες που παραμένουν στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Προβληματισμό εξάλλου προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ φέρεται να υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 4,5 δισ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1219,43 μονάδες μειωμένος κατά 2,44%, έχοντας πραγματοποιήσει υψηλό ημέρας στις 1248,69 μονάδες και χαμηλό στις 1219,43. Η τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,79 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 3,78% σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής), ενώ διακινήθηκαν 6,43 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-5,92%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,90% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 1,19%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 35 κινήθηκαν ανοδικά, 109 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πολύ καλή η συμπεριφορά των Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,43% Mέτκα –Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΓΕΚ –Τέρνα, ΟΛΘ, ΟΛΘ-0,98% Λάμψα… εκείνες που ξεχώρισαν όμως, είναι οι μετοχές  οι μετοχές Autohellas, Sarantis, Fourlis, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,28% και Αβαξ.
Αντίθετα πολλοί δεκάδες τίτλοι κινήθηκαν πτωτικά με τις μετοχές των ΣΙΔΜΑ, Πήγασου, ΗΟL, Eλγέκα, Κεπενού και Αττικα Συμμετοχών, να ξεχωρίζουν.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ανέκτησαν κάποια κέρδη σήμερα κατόπιν ενός ούριου άνεμου από τη Wall Street η οποία κινήθηκε έντονα ανοδικά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εν μέσω θετικών προσδοκιών από τις εξελίξεις στο χώρο των συγχωνεύσεων, ενώ ο χρυσός συνέχισε το πρόσφατο ράλι του. Η αισιόδοξη διάθεση των επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη , βοήθησε τουλάχιστον στο να σταθεροποιηθούν οι αγορές στην Κίνα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. MIAPJ0000PUS κέρδιζε 0,5%, ενώ η  αγορά της Σεούλ κέρδισε 0,7%. Η δε αγορά της Αυστραλίας χτύπησε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2008. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 1,49% και παραβιάζει το φράγμα των 15.000 μονάδων.

Οι επενδυτές στην Ασία ακολουθώντας τα βήματα της Wall Street, όπου ο δείκτης αναφοράς S&P 500 κατάφερε να χτυπήσει ένα ρεκόρ ενδοσυνεδριακά, και ο Nasdaq έφθασε στις κορυφές που για τελευταία φορά είχε δει πριν από 14 χρόνια σχεδόν.

Ο Dow έκλεισε 0,64%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,62% και ο Nasdaq +0,69%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst κέρδισε 0,64%.

Μια βελτίωση έκπληξη στο ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων συνέβαλλε στην ανάπτυξη  αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ευρωζώνης και βοήθησε να ανέβουν ψηλότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Μια αύξηση στη αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της Ισπανίας από την Moodys Investors Service Inc βοήθησε επίσης τις μετοχικές αξίες στην Ευρώπη.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά  αλλά και πάλι η αδυναμία αποδόθηκε στην κακοκαιρία. Αντί αυτών οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών, που φέρνει κύματα μετρητών στην αγορά και αποτελεί σηματοδότηση της αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων. Στα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα οι τιμές ήταν σταθερές μετά από μια βουτιά σε μια νύχτα, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο 2,74%.

Ο χρυσός ήταν σταθερός στα 1.333,15 δολάρια η ουγγιά μετά την επαφή με ένα υψηλό τεσσάρων μηνών, αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση στην κορυφή του Οκτωβρίου στα 1361,6 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεθωριάσει λίγο σήμερα μετά από τις ανησυχίες επί της προσφοράς που τους έδωσε μια ώθηση στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Το μπρεντ είναι στα 110,53 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι σημαντική, μιας και η Αγορά λογικά θα αυξήσει το volatility και θα βγάλει κίνηση με ενδιαφέρον αν και μετά και την χθεσινή  συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. σε ημερήσιο γράφημα και όχι μόνο, έδωσαν σήμα εξόδου.
Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, μιας και μία ιδιωτικοποίηση (σαν νέο) στο άμεσο μέλλον μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά, παράλληλα με τα μέχρι τώρα θετικά σημάδια της οικονομίας, ενώ μην ξεχνάμε πως περιμένουμε και ανακοινώσεις σε σχέση με τις τιμές του αερίου από την Ρωσία, πολύ σημαντικό ως δεδομένο για το ενεργειακό μας κόστος ειδικά στις Ελληνικές βιομηχανίες.

Το πρόβλημα της Αγοράς παραμένει η ρευστότητα και ότι οι συμμετέχοντες στην κίνηση παραμένουν λίγοι. Το συναίσθημα του Ελληνικού επενδυτικού κοινού συνεχίζει και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της πραγματικής οικονομίας που ουσιαστικά δεν βλέπει απλά μακροοικονομικά νούμερα και πιθανές προοπτικές, αλλά την σκληρή πραγματικότητα. Στις 23 Απριλίου έχουμε την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ουσιαστικά είναι το νέο που συντηρούσε την πλαγιοανοδική κίνηση της Αγοράς. Από την άλλη διέρρευσε πως η Γερμανία έχει και "PLAN B", εκτός από την επί μήκυνση και μείωση επιτοκίων για το Κρατικό χρέος, το οποίο εμπεριέχει και "κούρεμα".

Η ερώτηση είναι αν η Ευρώπη βιάζεται να λύσει το θέμα χρέους μία και καλή, ή προτιμά να κερδίζει χρόνο εωσότου η Ελλάδα προχωρήσει και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της, ειδικά των διαρθρωτικών αλλαγών, ή αν θέλει να κάνει μία τόσο σοβαρή συζήτηση με μια νέα και πιο δυνατή Κυβέρνηση, με το πολιτικό ρίσκο να είναι το μοναδικό που μπορεί να προβληματίσει. Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1400-1500 και σημαντική στήριξη στην περιοχή των 1100 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πολιτική της Κίνας

Το νόμισμα της Κίνας υποχώρησε για έκτη ημέρα, κατά 0,27% , τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο του 2012.  Περιμένουμε από την κυβέρνηση να διατηρήσει ως στόχο την ανάπτυξη του 7,5 % ( αν και ο πρωθυπουργός μπορεί να προσπαθήσει να καθοδηγήσει τις προσδοκίες χαμηλότερα ) και να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, τα φορολογικά θέματα και την οικονομική απελευθέρωση.

Δεν υπάρχει σημαντική έκδοση δεδομένων στην Ευρώπη σήμερα . Εμείς δεν προβλέπουμε καμία μεταβολή στην τελική εκτύπωση του ΑΕΠ της Γερμανίας για το 4ο τρίμηνο. Πρόσφατα ορκίστηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi και η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή σήμερα, μετά τη νίκη του για την υποστήριξη της Γερουσίας νωρίτερα, αναμένουμε ότι ο S & P Case- Shiller δείκτης τιμών κατοικιών θα αυξηθεί 0,8% από μήνα σε μήνα, τον Δεκέμβριο, και ο δείκτης του Conference Board για την ψυχολογία των καταναλωτών το Φεβρουάριο να αυξηθεί ελαφρά στο 81,0.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2014.  Ωστόσο στην παρούσα διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά έξι ζητήματα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται βέβαια ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων μέτρων για το τρέχον έτος. Επισημαίνουν επίσης, ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ' επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014. Μάλιστα, προσθέτουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» (σ.σ. τη δημιουργία υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος).

Την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στην αγορά, πλην λίγων και καλά θεμελιωμένων εξαιρέσεων, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ήγειραν ενστάσεις και για το πακέτο στήριξης της ενεργοβόρας βιομηχανίας. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την τιμή πώλησης των βιβλίων, με αποτέλεσμα, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να προκληθεί και η πρώτη εμπλοκή.

Νέα εστία διαμάχης μεταξύ Αθήνας και τρόικας, με αφορμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, «βλέπουν» οι Financial Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της, οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε μία νέα αντιπαράθεση, καθώς η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με τους FT, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-0,45% μετά την ανάλυση της BlackRock, και δόθηκε στους επόπτες της τρόικας εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα για να συνεχίσουν την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα - που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ - εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.

Εμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,45% (ΤτΕ) στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της BlackRock, μετά το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα «τεστ αντοχής» της ΒlackRock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Σημερινό δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ. Κύκλοι της ΤτΕ και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται καθαρά για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τονίζουν πως από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της έκθεσης. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η BlackRock στην ελληνική πλευρά έχουν πιστοποιηθεί και από τις Ernst & Young και Rothrchild.

Την ολοσχερή καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ποσού 7.039.613,98 ευρώ πιστοποίησε η έκτακτη γενική συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την ΑΜΚ, το συνολικό καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 161.911.113,21 ευρώ, διαιρούμενο σε 136.059.759 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,19 ευρώ εκάστη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αυξημένα κατά 9% ήταν τα ετήσια κέρδη προ φόρων της HSBC, ωστόσο δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τη διοίκηση της βρετανικής τράπεζας να προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές φέτος. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης έχει περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει κλείσει 60 μονάδες της την τελευταία τριετία, προκειμένου να μειώσει τα κόστη. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να αναζητεί τρόπους τόνωσης των εσόδων της. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα προ φόρων κέρδη του 2013 διαμορφώθηκαν στα 22,6 δισ. δολάρια από 20,6 δισ. δολάρια το 2012. Οι αναλυτές τα ανέμεναν υψηλότερα, στα 24,3 δισ. δολάρια. Όσον αφορά στα έσοδα, αυτά μειώθηκαν κατά 5% το 2013.

Με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα τα βασικά εμπορεύματα, με το χρυσό να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, και το αργό να επαναπροσεγγίζει τα 103 δολάρια. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκαν κατά 14,40 δολάρια ή 1,1% φτάνοντας στα 1.338 δολάρια ανά ουγγιά, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 και έπειτα.

Σταθερός στο 0,8% διαμορφώθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στο 0,8%, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 0,7% που είχε ανακοινώσει η Eurostatστα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στο 0,9%. Κρίσιμα στοιχεία για τον Ιανουάριο θεωρούνται η πτώση 1,2% στις τιμές της ενέργειας και η μείωση 3,9% στις τιμές βιομηχανικών προϊόντων.

Στις 111,30 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος στηΓερμανία τον Φεβρουάριο, από 110,60 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στις 114,4 μονάδες, από τις 112,40 μονάδες τον Ιανουάριο.

Δεδομένων των ευνοϊκών μακροπρόθεσμων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, οι επενδυτές τείνουν να αναμένουν μια θετική έκβαση από οποιαδήποτε νέα κατάσταση κρίσης στις αναδυόμενες αγορές. Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ακριβώς αυτή τη στάση, επισημαίνει η ING IM. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Maarten-Jan Bakkum, Senior Investment Strategist ING IM Europe, για πρώτη φορά από το 2002, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Τα κεφάλαια απομακρύνονται από τον αναδυόμενο κόσμο, επειδή η  Κεντρική Τράπεζα  των ΗΠΑ σταδιακά εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική, αλλά και επειδή οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ