Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 11:27

Parmalat: Αρνείται ο Bondi την υπογραφή συμβολαίων με την UBS AG

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ο επικεφαλής της Parmalat Finanziaria SpA, Enrico Bondi, ότι προχώρησε στην υπογραφή πέντε συμβολαίων σε ευρώ, ύψους 241,6 εκατ. ευρώ (297,6 εκατ. δολ.) με την UBS AG τέσσερις μήνες πριν από την πτώχευση της εταιρείας, της μεγαλύτερης που έγινε ποτέ στα ιταλικά χρονικά.

Οι κατήγοροι στο Μιλάνο, διερευνούν το ενδεχόμενο εάν τα στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή της, Calisto Tanzi, έκαναν την πώληση ομολόγων και μετοχών σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της UBS, προκειμένου να κρύψουν τις ζημίες και το χρέος της εταιρείας. Η Parmalat, από τις εν λόγω πωλήσεις εξοικονόμησε το 2003, 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αναγνώσθηκε χθες και το οποίο απευθύνεται στον Tanzi και σε άλλα 28 στελέχη της εταιρείας.

«Είναι λογικό το συμπέρασμα ότι οι συναλλαγές της Paramalat δεν έγιναν στην πραγματικότητα για την μείωση του ρίσκου από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά μόνο και μόνο για την άντληση κεφαλαίων», ανέφερε η Stefania Chiaruttini, σύμβουλος εταιρείας, της οποίας η έκθεση 445 σελίδων δόθηκε τον Ιούνιο στα χέρια των κατηγόρων.

Η UBS από την πλευρά της αμφισβητεί το θέμα της υπογραφής των συμβολαίων με την Parmalat, υποστηρίζοντας, ότι δεν έγιναν με σκοπό την άντληση κεφαλαίων.

Σημειώνεται, ότι, η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες από το δικαστήριο στο Μιλάνο, του οποίου οι κατήγοροι επιδιώκουν να αποδείξουν ότι τα στελέχη της Parmalat συνεργάστηκαν με μερίδα τραπεζιτών και ορκωτών λογιστών για χειραγώγηση της αγοράς και απόκρυψη χρεών και ζημιών, παραποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία.