Νέα εστία διαμάχης μεταξύ Αθήνας και τρόικας, με αφορμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, «βλέπουν» οι Financial Times.
Νέα εστία διαμάχης μεταξύ Αθήνας και τρόικας, με αφορμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, «βλέπουν» οι Financial Times.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της, οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε μία νέα αντιπαράθεση, καθώς η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό.
Σύμφωνα με τους FT, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ανάλυση της BlackRock, και δόθηκε στους επόπτες της τρόικας εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα για να συνεχίσουν την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα - που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ - εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.
Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όμως φέρεται να έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ και, σύμφωνα με τους FT, πιέζει την Ελλάδα να εξετάσει καλύτερα τα συμπεράσματά της.
Η ΤτΕ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους FT, η διαφωνία ενέχει τον κίνδυνο να προσθέσει ένα νέο σημείο, δυνητικά εκρηκτικό, στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, καθώς θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στο αν η Αθήνα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας, όταν τελειώσει η απομένουσα χρηματοδότηση από την Ευρώπη ύψους 10,1 δισ. ευρώ, αργότερα φέτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ