Στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου -και πριν από την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου- αναμένει η κυβέρνηση να έχει μια πρώτη ένδειξη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου -και πριν από την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου- αναμένει η κυβέρνηση να έχει μια πρώτη ένδειξη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτό, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει με βάση την εισήγηση της τρόικας και τη σχετική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ωστόσο, επισήμανε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και μετά θα γίνει η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο συγκεκριμένος παράγοντας, ερωτηθείς για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος είναι «του λίγου και του ακριβούς».
Αφού σημείωσε πως πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat, πρόσθεσε πως θεωρεί ότι τμήμα του πλεονάσματα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. «Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας: «Να δούμε πρώτα πώς θα πάει».
Κατά τα άλλα, κυβερνητικά στελέχη, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με ενιαία γραμμή από αύριο Δευτέρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σημείωναν ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.
Ειδικότερα, κορυφαίος παράγοντας έκανε γνωστό πως στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ενιαία γραμμή για τα ζητήματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ