Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 00:01

Αντέχουν οι αγορές

Η WALL STREET εξακολουθεί να δείχνει ανθεκτικότητα στο ένα ρεκόρ μετά το άλλο της τιμής πετρελαίου, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε χθες και τα 52 δολάρια το βαρέλι. Ο μεγάλος κερδισμένος από την τάση αυτή είναι βεβαίως ο πετρελαϊκός τομέας, με τις μετοχές της Exxon Mobil και της ChevronTexaco να εκτινάσσονται στα υψηλότερα 52 εβδομάδων.

Η WALL STREET εξακολουθεί να δείχνει ανθεκτικότητα στο ένα ρεκόρ μετά το άλλο της τιμής πετρελαίου, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε χθες και τα 52 δολάρια το βαρέλι.

Ο μεγάλος κερδισμένος από την τάση αυτή είναι βεβαίως ο πετρελαϊκός τομέας, με τις μετοχές της Exxon Mobil και της ChevronTexaco να εκτινάσσονται στα υψηλότερα 52 εβδομάδων.

«Η αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει καλή απόδοση μέσα σε αυτό το περιβάλλον όπου η τιμή πετρελαίου κινείται συνεχώς ανοδικά», εκτιμούν αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές φαρμακοβιομηχανίας και ημιαγωγών άσκησαν πιέσεις στους δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500, μετά από δημοσίευμα ότι το φάρμακο Vioxx της Merck πιστεύεται ότι έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 27.000 καρδιακές προσβολές.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές και εν όψει των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ - τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται πριν από τις εκλογές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 62,24 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 10.239,92 μονάδες. Με άνοδο 15,53 μονάδων, ποσοστό 0,79%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.971,03 μονάδες.

Στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις με αρκετή ωστόσο νευρικότητα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα ασκήσουν πιέσεις στα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

Η μετοχή της AstraZeneca υποχώρησε 3%, καθώς η φαρμακοβιομηχανία καθυστέρησε την κυκλοφορία βασικού φαρμάκου της, ενώ πλήγμα δέχθηκε και ο ταξιδιωτικός τομέας, με τη μετοχή της British Airways να χάνει 1,1% της αξίας της και της Ryanair 3%.

Η μετοχή του γερμανικού ομίλου λιανικής KarstadtQuelle υποχώρησε 9,5%, από τη στιγμή που η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Blackstone ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,05%, τερματίζοντας ένα ράλι τριών ημερών, στη διάρκεια του οποίου ενισχύθηκε 3%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,06%. Ο δείκτης DJ Stoxx για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισε σε νέα υψηλά επίπεδα για το 2004, στις 318, 64 μονάδες. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,92%, αγγίζοντας υψηλά επίπεδα 11 εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ