Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν πάνω από τα 52 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας τις ανησυχίες, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της οικονομία θα υποχωρήσει. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Nintendo Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, μας κάνει πιο προσεκτικούς για την αγορά μετοχών», ανέφερε ο Kim Jae Ho, ο οποίος διαχειρίζεται 260 εκατ. δολ. σε μετοχές στη Σεούλ, με την Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας: «Πονοκέφαλο αποτελεί η κατάσταση αυτή στις οικονομίες». Ο ίδιος ανέφερε ότι ενδέχεται να μειώσει το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές εξαγωγικών εταιρειών της Ν. Κορέας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές της περιφέρειας, έχανε 0,3% φθάνοντας στις 91,49 μονάδες, θέτοντας τέλος στα κέρδη έξι ημερών σε ποσοστό 4,9%, στις 11:34' π.μ., ώρα Τόκυο.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κινείτο πτωτικά μετά την απρόσμενη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο 3,5%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei σημείωνε απώλειες 0,3%, φθάνοντας στις 11.348,54 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix υποχωρούσε επίσης κατά 0,3%, φθάνοντας στις 1.143,78 μονάδες.

Η αύξηση των τιμών του αργού του πετρελαίου και η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης αγοράς των ιαπωνικών προϊόντων, έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των μετοχών της περιφέρειας. Οι επικεφαλής των εταιρειών επισημαίνουν, ότι η οικονομία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί περισσότερο του 2% το επόμενο έτος, ενώ ενδέχεται ακόμη και να μείνει στάσιμη, εξ αιτίας της αύξησης του κόστους ενεργείας, σύμφωνα με την έρευνα του Business Council, σε 50 στελέχη εταιρειών.

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, στο 4,3% από 4,4% που εκτιμούσε νωρίτερα, επικαλούμενο τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια δανεισμού.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.