Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 10:21

Market Beat: Με τη βοήθεια του διεθνούς κλίματος φρένο στην αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων

Οι ξένες αγορές άφησαν πίσω τους την απαισιοδοξία χθες μετά από το σύνθημα που έριξε η Wall Street με αποτέλεσμα να βρεθούν σε θετικό πεδίο ή με μικρές απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Οι ξένες αγορές άφησαν πίσω τους την απαισιοδοξία χθες μετά από το σύνθημα που έριξε η Wall Street με αποτέλεσμα να βρεθούν σε θετικό πεδίο ή με μικρές απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Τη σκυτάλη από τη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ παρέλαβαν τα ασιατικά  χρηματιστήρια και οι εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων εξακολουθούν να προτρέπουν τους επενδυτές για τοποθετήσεις στις αξίες του ευρώ γιατί η πεποίθησή τους είναι  πως η ανάπτυξη στην ζώνη του κοινού νομίσματος έχει περιθώρια να επιταχυνθεί αργότερα προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις.

Στο ΧΑ η πορεία του 25άρη, αν τη μελετήσουμε από το πρώτο δεκάλεπτο και μετά, είναι ανοδική με σταθερή θετική κλίση που το αποτέλεσμά της «έκρυψε» η πίεση που άσκησαν σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη των θεσμικών στις δημοπρασίες. Αναφερόμαστε στις ΕΤΕ και ΕΛΠΕ αλλά βέβαια αξίζει αναφοράς και το ότι η ΕΕΕ δεν πέρασε ούτε στιγμή κάτω από το προχθεσινό της κλείσιμο.

Το βασικό χαρακτηριστικό των χθεσινών συναλλαγών ήταν οι χαμηλοί ρυθμοί ώστε στις 16:48 ο τζίρος των blue chip δεν είχε φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας και στις δημοπρασίες έγιναν συναλλαγές ύψους 6,400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από το 1/5 του τζίρου που είχε γίνει ως τις 16:47 ήταν η αξία των συναλλαγών που καθόρισαν τα πρόσημα μεταβολής των βασικών δεικτών του ΧΑ.

Τα παραπάνω αναφέρονται για να καταδείξουμε την ευκολία με την οποία  μπορούν οι θεσμικοί να «επέμβουν»  όποτε κρίνουν ότι είναι απαραίτητο στην εικόνα του ταμπλό στο κλείσιμο και για αυτό πολλές φορές η δυναμική της επόμενης μέρας δεν φαίνεται να είναι συνέχεια της κατεύθυνσης που ίσχυσε. Κάτι τέτοιο εκτιμούμε πως είναι πιθανό να συμβεί σήμερα, καθώς αν υπήρξαν κάποιες σκοπιμότητες από την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου που έπρεπε να εξυπηρετηθούν, δεν θα ισχύσουν σήμερα, αφού έχει ολοκληρωθεί η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ του 25άρη σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ
 

Στα κέρδη επέστρεψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με την ανακοίνωση για την πτώση στις νέες αιτήσεις ανεργίας να επιδρά θετικά στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε από την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,58% στις 16.133 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 4.268 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 1.840 μονάδες.

Πάντως, στη σημερινή άνοδο δεν ακολούθησε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά  3,6%, ενώ ο κλάδος των υλικών κέρδισε 2,9%.

Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη μετοχή της Facebook, στην οποία "άλλαξαν" χέρια 128,6 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στο +2,3%. Σήμερα ανακοινώθηκε η εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp έναντι 19 δισ. δολαρίων, συμφωνία που προκάλεσε αίσθηση στις τάξεις των επενδυτών, κυρίως λόγω του υψηλού τιμήματος.

Άλμα 8,4% σημείωσε η μετοχή της Tesla, στηρίζοντας το δείκτη Nasdaq,^IXIC+0,70% καθώς ανακοίνωσε ότι οι ζημίες του δ' 3μηνου 2013 περιορίστηκαν στα 16,3 εκατ. δολάρια, από 89,9 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve κατά την τελευταία σύσκεψη του Ιανουαρίου, εμφανίστηκαν διχασμένα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου η περίληψη των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι ορισμένα μέλη εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της ανάγκης αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχετικά σύντομα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά 3 χιλ. αιτήσεις στις 336 χιλ., την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 1.750 αιτήσεις στις 338.500.

Αύξηση 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές θέρμανσης και ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,6%, οι τιμές ρεύματος κατά 1,8% και οι τιμές φυσικού αερίου κατά 3,6%.

Κατά +0,3% αυξήθηκε ο δείκτης των δεικτών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το πρώτο 6μηνο του 2014, καθώς η ανάπτυξη είναι ανθεκτική.

Ευρώπη

Οι ευρωαγορές πήραν σήμερα το σήμα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τη Wall Street, καθώς κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, πλην του γερμανικού DAX, ^GDAXI-0,43% παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,24% στις 6.813 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,42% στις 9.619 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 4.355 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 334,78 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι επτά σημείωσαν απώλειες.

Πάντως, οι δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις, καθώς ο δείκτης PMI υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του κοινού νομίσματος είναι ακόμη εύθραυστη. Παράλληλα, αρνητικά επιδρά και η μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν πλέον κατά νου ότι η Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο μηδέν για πολλούς μήνες. Άλλωστε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου της Fed, δείχνουν ότι συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής της δέσμευσης για διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του βασικού επιτοκίου της.

Στο ταμπλό, απώλειες 8,3% σημείωσε η ΒΑΕ, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 5% με 10% το 2014, εξαιτίας της μείωσης των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

Με απώλειες 5,4% και η TUI, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο. Η Monteray Enterprises σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιο του 15,7% που κατέχει στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό πάροχο της Ευρώπης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Στον αντίποδα η Technip κατέγραψε κέρδη 9%, ήτοι τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περσινό Απρίλιο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους από τις δραστηριότητες της θα είναι τουλάχιστον 12% το 2014 και 15-17% το 2015.

Τα στοιχεία για τον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών, καθώς ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 31 μηνών. Ο δείκτης για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο 53, από 54 τον προηγούμενο μήνα και ο ΡΜΙ υπηρεσιών ενισχύθηκε οριακά στο 51,7 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα.

Τεχνική ανάλυση

Στα παράγωγα μετά τις χθεσινές μεταβολές στις ανοικτές θέσεις έχουμε 44.550 περίπου ανοικτές θέσεις στην σειρά που από τη Δευτέρα θα είναι κυρίαρχη την σειρά Μαρτίου. Ενώ η τρέχουσα σειρά, που εκπνέει σήμερα και σταματά τη διαπραγμάτευσή της στο μέσο των ελεύθερων συναλλαγών, έχει πλέον πέσει στις 14.460 και η εμπειρία δείχνει πως σήμερα μπορεί να κλείσουν 2000 θέσεις με συναλλαγές και οι υπόλοιπες θα κλείσουν πάνω στην τιμή εκκαθάρισης. Άρα οι traders όταν έδωσαν στην σειρά Μαρτίου τιμή εκκαθάρισης στις 409,00 με τον υποκείμενο στις 406,90 ήξεραν τι έκαναν και άρα έλαβαν μετριοπαθώς αισιόδοξη θέση για την τάση σήμερα.

Οι θεσμικοί χθες έφεραν πολύ κοντά στην τιμή του ΚΜΟ 30 τον 25άρη αφού η τιμή του είναι στις 404,68 και ο δείκτης με max τις 410,45 και min τις 405,09 έκλεισε στις 406,9 μονάδες. Μια και αναφερθήκαμε σε Κινητούς Μέσους Όρους  ο ΚΜΟ50 είναι στις 398,4 και ο ΚΜΟ100 στις 388,95 και για την ώρα όλα δείχνουν πως πλησιάζει σε περιοχές τιμών που είναι δυνατό να ενεργοποιήσουν τα ανακλαστικά των θεσμικών. Δηλαδή είναι βέβαιο ότι θα εκληφθεί ως σημαντική επιδείνωση το πέρασμα του 25άρη κάτω από τις 404 μονάδες αφού θα έχει διατρήσει πτωτικά τα επίπεδα στήριξης στις 404 αλλά θα έχει βρεθεί χαμηλότερα και από τον ΚΜΟ30, πλησιάζοντας επικίνδυνα των ΚΜΟ50 που τον λαμβάνουν υπόψη όλοι οι επαγγελματίες.

Το κακό σενάριο για σήμερα δεν μπορούμε να πούμε πως έχει μικρές πιθανότητες και προκύπτει από την συστοιχία των τριών τελευταίων συνεδριάσεων που θέλει όταν υπάρχει πτωτικό χάσμα μετά από δυο πτωτικές συνεδριάσεις η αμέσως επόμενη είναι πτωτική και μετά ακολουθούν ανοδικές αλυσίδες.

Χ.Α.

Σε βαλτώδη νερά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας για 4η συνεχόμενη ημέρα πτώση με χαμηλούς τζίρους, παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες ενδοσυνεδριακά να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,50% στις 1250,25 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1258,88 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1242,67.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 30,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 44,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,30 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,05%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Τεχνολογίας (+2,21%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,62% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,54%.

Το σημερινό ταμπλό είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, όταν μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση της οποίας η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ. Όταν μάλιστα δέκα τίτλοι της κάλυψαν τα 34 εκατ., αφήνοντας τα υπόλοιπα 13 εκατ. για τις λοιπές 200 περίπου μετοχές. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε την πολύ καλή εικόνα που συνεχίζει να διατηρεί ο στυλοβάτης της αγοράς, ο ΟΤΕ, ΟΤΕ-0,25% την σταθερότητα της Πειραιώς και της Alpha bank ΑΛΦΑ+0,87% και την αδύναμη εικόνα και πάλι της ΕΤΕ.

Με άνοδο 2,7% έκλεισε η μετοχή της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+2,71% που βοηθήθηκε από την αναγγελία σύγλησης έκτακτης γ.σ. για να αποφασισθεί επιστροφή κεφαλαίου 1,00 ευρώ ανά μετοχή που ισοδυναμεί στο 14% της τρέχουσας τιμής της, ενώ η Ιντρακομ κέρδισε για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις με την μετοχή της να ενισχύεται κατά 4,3% στο 0,8500 ευρώ και σε νέα υψηλά σχεδόν τετραετίας. Μάλιστα άλλαξαν χέρια 1,22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 396.000 τμχ κάποιοι ευτύχησαν να τα αγοράσουν ακόμη και στο -3,07%.
Αν πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αντιδράσουν οι τιμές για να βρεθούν σε ανώτερα επίπεδα η ανησυχία θα μεγαλώσει. Άλλωστε η στασιμότητα και ο εγκλωβισμός σε ένα συγκεκριμένο εύρος τρομάζει και προκαλεί ρευστοποιήσεις σε κρίσιμες μετοχές.

Σήμερα

Μια έρευνα που έδειξε ότι είναι ζωηρή η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ έδωσε στα ασιατικά χρηματιστήρια μια ώθηση σήμερα και ενίσχυσε το δολάριο, αν και οι υποβόσκουσες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να κόψη την όρεξη στους επενδυτές από το να αγοράσουν μετοχές από τις αναδυόμενες αγορές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας είχε αναρρίχηση 2,9 % ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας  έφθασαν με άνοδο 0,50% κοντά σε ένα υψηλό πενταετίας που σημειώθηκε τον Οκτώβριο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε +0,6%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, επίσης, αναμένεται να ξεκινήσουν με άνοδο, τόσο με τον FTSE της Βρετανίας και ο CAC της Γαλλίας με άνοδο κατά 0,3%.

Στη Wall Street, ο S & P 500 κέρδισε +0,6%, καθώς ενθουσίασε ο flash ΡΜΙ (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθευτών) των ΗΠΑ της Markit που οδηγήθηκε στο καλύτερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών. Στα futures του S&P στην Ασία υπήρξαν μέτρια κέρδη .

Η έρευνα της Πέμπτης σχημάτισε μια ζοφερή εικόνα για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας και ρίχνει σκιές πάνω από τις αναδυόμενες αγορές, πολλές από τις οποίες προκάλεσαν απότομες  ρευστοποιήσεις τον περασμένο μήνα. Στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα η απόδοση έφτασε μέχρι το 2,76%, επεκτείνοντας την ανοδική της πορεία τριών μηνών από το χαμηλό των 2,57% στις 3 Φεβρουαρίου, μετά τα θετικά στοιχεία και μπροστά από τις πωλήσεις κυβερνητικού χρέους την επόμενη εβδομάδα.

Το δολάριο των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε, επίσης, χάρη στον ΡΜΙ των ΗΠΑ, με το δείκτη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να φθάνει έως το 80.30 μετά από το χαμηλό οκτώ εβδομάδων των 79.927 μονάδων την Τετάρτη.

Το ευρώ είχε ολίσθηση στα 1,3718 δολάρια, μετά από υψηλό επτά εβδομάδων στα 1,37735 δολάρια την Τετάρτη, με μια βουτιά στα ΡΜΙ της ζώνης του ευρώ προσθέτοντας πίεση για το ενιαίο νόμισμα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Διατηρείται το νωθρό - υποτονικό σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη των νέων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σκέψεις για επανατοποθετήσεις και ταυτόχρονη κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup.

Το εύλογο ερώτημα είναι αν οι επόμενες εξελίξεις δικαιολογούν ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς η πτωτική κίνηση μόνο από ακραίες εξελίξεις μπορεί να υπαγορευθεί, δεδομένου ότι τα funds που πρόσφατα απέκτησαν μετοχικές θέσεις θα διακρατήσουν τις θέσεις τους, αποφεύγοντας την αποεπένδυση από το μοναδικό αναδυόμενο χρηματιστήριο που ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά και από μία Αγορά που λόγω "ρηχότητας" θα τους δυσκολέψει πολύ τις κινήσεις σημαντικής μείωσης θέσεων.

Αν και το απρόβλεπτο "λευκού" ή "μαύρου κύκνου", ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις Αγορές, δύσκολη διαφαίνεται η διαφυγή του Δείκτη από το γνωστό εύρος 1115 - 1306. Δύσκολη θεωρείται και η άμεση αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από κάποιο διεθνή οίκο αξιολόγησης, πριν οριστικοποιηθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για το παρελθόν έτος και όχι μόνο.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η πολιτική της Fed και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις αξίες υψηλού κινδύνου

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα για το 2014, παραμένουμε με θετική διάθεση για στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Εξακολουθούμε να βλέπουμε ως μεγάλα στηρίγματα την προοπτική της σταδιακής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και την πολιτική διευκόλυνσης της Fed. Πράγματι, οι χαμηλοί ρυθμοί στην ανάπτυξη των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο και επίσης ο υποτονικός πληθωρισμός δικαιολογούν την τρέχουσα πολιτική της Fed.
Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται σταδιακά, αλλά θα εξετάσουμε μόνο τακτικές short σε αξίες της Κίνας, γιατί πιστεύουμε ότι ήδη έχει ενσωματωθεί  στην τιμή τους η επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αναμένουμε η ανάπτυξη της να σταθεροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο, και υποβαθμίζουμε τη σημασία του PMI της Markit του Φεβρουαρίου γιατί η αδυναμία που θα δείξει αποδίδεται στην αστάθεια που προκλήθηκε από το κινεζικό νέο έτος.

Στο πλαίσιο της στήριξης της Fed στην οικονομία των ΗΠΑ και της σταδιακής ανάκαμψής της, βλέπουμε περιορισμένο πεδίο για κάποιο ατύχημα στις αναδυόμενες αγορές. Πράγματι, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων των Emerging Markets σταθεροποιηθεί πρόσφατα, μετά την αδυναμία που εμφάνισαν οι δείκτες PMI Ιανουαρίου στη Κίνα και τις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να τοποθετούνται υπέρ των short στοιχημάτων.
Παραμένουμε θεμελιωδώς αισιόδοξοι για τις αξίες που δείχνουν πως η κερδοφορία τους εξαρτάται από την παγκόσμια ανάπτυξη όπως οι μετοχές των Emerging Markets, οι εταιρίες Πρώτων Υλών στην Ευρώπη και όσες παράγουν ορισμένα βασικά μέταλλα. Η επιθετική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες των ευάλωτων χωρών που προέκυψαν ως απαντήσεις στις πιέσεις του Ιανουαρίου επιδείνωσαν τις προοπτικές για τις μετοχές προς όφελος των νομισμάτων τους. Παραμένουμε long για την Ινδική ρουπία και του ρεάλ της Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις των μελλοντικών τους προθέσεων για τα πλαίσια της καθοδήγησή τους στις κεφαλαιαγορές που εξαρτώνται από τα επιτόκιά τους. Η Fed βοηθά συνέχεια να εμπεδωθεί το πότε θα ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ. Η ΕΚΤ αποφεύγει πιθανές εξαρθρώσεις της αγοράς υποβαθμίζοντας τους κινδύνους για αποπληθωρισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει πείσει τις αγορές με το μήνυμά της υπέρ χαλαρωτικής πολιτικής, αλλά ο πληθωρισμός κάτω του στόχου θα πρέπει να την βοηθήσει να αποκτήσει κάποια αξιοπιστία.

Στην Ευρώπη , τη βασική μας θέση είναι ακόμα long για μετοχές μέσω options με δεδομένη τη συνέχεια της ανάκαμψης, η άποψή μας είναι ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει πολιτική που διευκολύνει περαιτέρω την ανάπτυξη, και συνεπώς θεωρούμε φτηνές τις αποτιμήσεις και χαμηλή την ένταση που επικρατεί στις συναλλαγές. Επίσης, παραμένουμε long για την Ισπανία και την Ιταλία κατά της Γαλλίας σε μετοχές και ομόλογα. Ωστόσο, προτείνουμε αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, για όσο θεωρούμε πως οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ό, τι υποδηλώνει η τιμολόγηση της αγοράς.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Ελληνικά ομόλογα λογιστικής αξίας (book value) 25,4 δισ. ευρώ κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη. Η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα στο απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στα πλαίσια του προγράμματος Securities Markets Programme (SMP), μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα. Η κεντρική τράπεζα θα διακρατήσει τα ομόλογα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της για άλλα τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. Η ΕΚΤ δεν γνωστοποίησε το κόστος για την αγορά αυτών των ομολόγων, τα οποία διακρατεί μέχρι τη λήξη τους. Το πρόγραμμα SMP έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 και αντικαταστάθηκε από το λεγόμενο πρόγραμμα OMT (Outright Monetary Transactions).
  • Αστοχίες της τρόικας στην περίπτωση της Ελλάδας παραδέχεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση», είπε μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC, ωστόσο επισήμανε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δίνονταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα». Προηγήθηκε η ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους. Πάντως η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943», ανέφερε.
  • Στην υπογραφή συμφώνου με την εταιρεία Magna Food SH.P.K. για την ανάπτυξη της αλυσίδας Goody’s στo Κόσοβο προχώρησε ο όμιλος Όμιλος Goody’s - Everest της Vivartia. Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον 10 εστιατορίων Goody’s στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του μέχρι τον Μάιο του 2014.
  • Την ώρα που η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωνε τα μέλη της ότι την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης του ΟΛΠΟΛΠ+1,73% εκπρόσωπος του ομίλου Grimaldi επαναβεβαίωνε το ενδιαφέρον του για το car terminal του Οργανισμού. Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», στο περιθώριο εκδήλωσης επίσημης παρουσίασης της ναυτικής και εμπορικής πρακτόρευσης των φορτηγών πλοίων (Ro-Ro, Car & Truck Carriers) από τις Μινωικές Γραμμές, ΜΙΝΟΑ εκπρόσωπος των Ιταλών σημείωσε ότι ο όμιλος Grimaldi παρακολουθεί τις νομικές και άλλες εξελίξεις γύρω από το μέλλον του ΟΛΠ, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον του για το car terminal παραμένει ισχυρό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη - μέλη μπορούν να στηρίζουν αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, τηρώντας παράλληλα τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι η διασφάλιση της διασύνδεσης μεταξύ περιφερειών και της κινητικότητας των ευρωπαίων πολιτών, με παράλληλη μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.
  • Μικρή μείωση παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 3.000 και διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 336.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις νέες αιτήσεις στις 335.000, κατά μέσο όρο.
     
  • Την άνοιξη του 2015 εκτίμησε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) πιθανότατα να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, ο οικονομολόγος και μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της κεντρικής βρετανικής τράπεζας, Μάρτιν Γουέλ. Μιλώντας στο βρετανικό Σκάι Νιουζ, ο Γουέλ ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμο για τους επενδυτές και τους φορολογούμενους να γνωρίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο για την πρώτη, μετά από αρκετό καιρό, αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΒοΕ είναι πιθανό να αποφασιστεί την Άνοιξη του επόμενου έτους.
  • Την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από τις ευρωεκλογές, εξέφρασαν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι. Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσαν την Τετάρτη οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Στόχος είναι μια σταδιακή εισαγωγή του νέου φόρου.
  • Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ο κ. Ντέισελμπλουμ, που συμμετείχε στη συζήτηση για τη διερεύνηση του ρόλου της τρόικας στις μνημονιακές χώρες, έκανε μια γενική τοποθέτηση, ενώ απάντησε και σε σειρά ερωτήσεων των ευρωβουλευτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ