Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 16:16

Αλμούνια: Tα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

«Tα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία που λάβαμε από τις ελληνικές αρχές φαίνεται πως ανταποκρίνονται, περισσότερο από τα παλαιά, στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ακρόαση αυτή πραγματοποιήθηκε εν όψει της συμμετοχής του και στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα έχει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο των νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων.

Ο Ισπανός Επίτροπος ερωτηθείς για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας σημείωσε επίσης το ενδεχόμενο διακοπής των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν από την Αθήνα τα αναγκαία, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, μέτρα.

Ο κ. Αλμούνια επανέλαβε ότι κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) θα μεταβεί στο εγγύς μέλλον στην Ελλάδα για να μελετήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων (όχι τόσο σήμερα κατά της Ελλάδας, αλλά περισσότερο κατά άλλων κρατών στο μέλλον) ο Χοακίμ Αλμούνια αφού σημείωσε ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς όπως υπογράμμισε, μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε., θα ακολουθήσει και η αύξηση του αριθμού των χωρών που μετέχουν στο ευρώ και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα στοιχεία που λαμβάνουν οι Βρυξέλλες από τις εθνικές πρωτευουσες είναι αληθή.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων