Την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από τις ευρωεκλογές, εξέφρασαν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι.
Την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από τις ευρωεκλογές, εξέφρασαν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι.
Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσαν την Τετάρτη οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Στόχος είναι μια σταδιακή εισαγωγή του νέου φόρου.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι ακόμη κι αν πριν από τις ευρωεκλογές γίνει μόνο ένα πρώτο βήμα, αυτό θα ήταν ένα «σημαντικό μήνυμα» προς τους πολίτες. «Για να αντιληφθούν ότι και οι πρωταγωνιστές των αγορών έχουν τις ευθύνες τους στο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ελέγχεται η επιτυχία της εφαρμογής του βήμα προς βήμα και πως είναι σημαντικό να επιβληθεί επιτέλους ο νέος φόρος, ανεξαρτήτως της τελικής του μορφής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι προτιμότερος ένας μη τέλειος φόρος, παρά ένας τέλειος, ο οποίος θα απαιτήσει μια αιωνιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις 11 χώρες που συμμετέχουν, αντιτίθενται σε ένα σταδιακό μοντέλο εφαρμογής.
Ποιες είναι οι διαφωνίες
Οι διαφωνίες που εκφράζονται αφορούν κυρίως στο ερώτημα σε ποιες ακριβώς συναλλαγές θα επιβάλλεται ο νέος φόρος. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί εάν ο φόρος θα καταβάλλεται στην έδρα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή στον τόπο όπου λαμβάνει χώρα η συναλλαγή. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί τελικά ένας συνδυασμός των δυο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία πάντως χαιρέτισε το νέο χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ και Ολάντ στο Παρίσι.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι ένας φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα αποφέρει 34 δισ. ευρώ ετησίως στα ταμεία των 11 ευρωπαϊκών κρατών που θα συμμετέχουν, με τη μερίδα του λέοντος (12 δισ.) να καταλήγουν στη Γερμανία. Το φόρο έχουν συμφωνήσει να επιβάλλουν, εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού φόρου είχε σκοντάψει στις αντιρρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας.
Πηγή: Deutsche Welle