Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2004 00:01

Στη σκιά των 53 δολαρίων

YΠΟ τη σκιά του πετρελαίου συνεχίζει να κινείται η Wall Street, με την τιμή του αργού να φθάνει πλέον τα 53 δολάρια το βαρέλι και με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι υψηλές τιμές στις καταναλωτικές δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη.

Με ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον αναμένονται και τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας πριν από τις εκλογές.

Πιέσεις στην αμερικανική αγορά άσκησαν οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας, στην προοπτική μήπως αντιμετωπίσουν αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές. Δημοσίευμα ιατρικού εντύπου αφήνει ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια νέων φαρμάκων και το βαθμό ελέγχου της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 114,52 μονάδες, ποσοστό 1,12%, φθάνοντας στις 10.125,40 μονάδες. Με απώλειες 22,51 μονάδων, ποσοστό 1,14%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.948,52 μονάδες.

Στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις, καθώς η ανησυχία που προκαλούν οι υψηλές τιμές πετρελαίου και οι μεγάλες απώλειες της GlaxoSmithKline και άλλων φαρμακοβιομηχανιών επισκίασε τα κέρδη του κλάδου εξόρυξης μετάλλων, μετά την άνοδο των τιμών βασικών μετάλλων σε υψηλά επίπεδα αρκετών ετών. Η μετοχή των εταιρειών ελαστικών Continental και Michelin υποχώρησε περισσότερο από 1%, καθώς η αύξηση του κόστους πρώτων υλών μπορεί να περιορίσει τα κέρδη τους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,1%.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή στο ένα ρεκόρ του πετρελαίου μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε περίπου 3% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, παρά την άνοδο της τιμής πετρελαίου κατά 9% την ίδια περίοδο. «Ισως οι επενδυτές να αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται σε κερδοσκοπικές τάσεις και να πιστεύουν αυτό που υποστηρίζουν συνεχώς οι τραπεζίτες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν πρόκειται να πλήξουν τόσο πολύ την οικονομία», εκτιμούν αναλυτές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,27%, η πρώτη πτώση μετά από έξι ημέρες ανοδικής πορείας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ