Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 10:12

Market Beat: Η «δημιουργική» συσσώρευση μπορεί να συνεχιστεί με βάση το διεθνές κλίμα

Οι θεσμικοί του ΧΑ, ενώ έλαβαν υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και την τρόικα, κινήθηκαν με μεγαλύτερη διάθεση να προσδώσουν κέρδη στις τιμές μετοχών και δεικτών απ' ό,τι τη Δευτέρα. Αλλά αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα της δυναμικής που τελικά εφαρμόστηκε. Αφού στην ουσία, σε επίπεδο βασικών δεικτών, πιέσεις που ίσχυσαν πάλι στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες, έδωσαν αρνητικό πρόσημο σε μικρές μεταβολές για ΓΔ και 25άρη.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, ενώ έλαβαν υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και την τρόικα, κινήθηκαν με μεγαλύτερη διάθεση να προσδώσουν κέρδη στις τιμές μετοχών και δεικτών απ' ό,τι τη Δευτέρα. Αλλά αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα της δυναμικής που τελικά εφαρμόστηκε. Αφού στην ουσία, σε επίπεδο βασικών δεικτών, πιέσεις που ίσχυσαν πάλι στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες, έδωσαν αρνητικό πρόσημο σε μικρές μεταβολές για ΓΔ και 25άρη.

Με άλλο δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα, με περίπου ίδιους ρυθμούς συναλλαγών μοιάζει σαν αγωνιώδης προσπάθεια να μην απομακρυνθούν οι δείκτες από τα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά, η στήλη διαπιστώνει πως υπάρχει σχέδιο από την πλευρά των επαγγελματιών που έχει σχέση με τα δεδομένα κάθε τίτλου εκτός των Τραπεζών που είναι στην πρώτη θέση του επενδυτικού ενδιαφέροντος διαρκώς τις τελευταίες μέρες.

Αυτή τη φορά ο 25άρης έχει χάσει μετά από 2 συνεδριάσεις -0,49% ή 2 μονάδες και στην αγορά παραγώγων χθες πραγματοποιήθηκε μετακύλιση θέσεων της τάξης των 10.000 συμβολαίων. Καθώς  οι ανοικτές θέσεις της σειράς Φεβρουαρίου από 42.000 περιορίστηκαν στις 32.681 και αντίστοιχα, από τις 9.000 περίπου, οι ανοικτές θέσεις της σειράς που από τη Δευτέρα θα είναι κυρίαρχη διαμορφώθηκαν σε 19.988. Παράλληλα η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 416 μονάδες με τον υποκείμενο στις 414,83. Το ΣΜΕ λήξης Μαρτίου εκκαθαρίστηκε στις 417,50 μονάδες και συνεπώς μείωσαν μεν αλλά δεν αποφάσισαν να εξατμίσουν την θετική απόσταση του ΣΜΕ από το δείκτη.

Από την μελέτη της δυναμικής των μετοχών του 25άρη διαπιστώνουμε πως ανοδική ορμή μπόρεσαν να κρατήσουν οι ΑΛΦΑ ΙΝΛΟΤ ΜΕΤΚ ΜΙΓ ΤΙΤΚ και ΦΡΙΓΟ. Ενώ  διατήρηση της εικόνας τους είχαν ΠΕΙΡ παραμένοντας αμετάβλητη και συναλλακτικά δημοφιλής, η ΤΕΝΕΡΓ που ήταν στις πτωτικές της περασμένης εβδομάδας και συνεχίζεται η πτώση της, η ΟΛΠ το ΦΦΓΚΡΠ η ΕΧΑΕ η ΕΤΕ ομοίως. Ενώ πτώση μετά από μεγάλη άνοδο εμφανίζουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΕΥΠΡΟ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΣΩΛΚ και αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Από την κατανομή που περιγράψαμε θεωρούμε ότι οι traders στα παράγωγα επιμένουν στην αισιοδοξία τους με βάση την τεχνική ανάλυση, αλλά και με γνώση πως το διεθνές κλίμα αποτυπώνει το μούδιασμα των επενδυτών ως προς τη συμμετοχή τους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παγκόσμια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq εκπλήσσει ευχάριστα την αμερικανική αγορά καταγράφοντας κέρδη και πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων 7 μηνών. Αντίθετα ο έκλεισε πτωτικά και ο S&P 500 ελαφρώς ανοδικά.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% στις 16.130 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 4.273 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,13% στις 1.841 μονάδες.

Στην ουσία οι επενδυτές σήμερα αγνόησαν τα απογοητευτικά σήματα που έδωσε η απρόσμενη πτώση του δείκτη μεταποίησης Empire στις ΗΠΑ.

Η αγορά επιμένει να αναμένει αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς (overweight), σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων, λαμβάνοντας θέσεις long στην αμερικανική αγορά.

Στο ταμπλό, η Actavis συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων και στήριξε τον δείκτη S&P 500, καταγράφοντας κέρδη 1,7%, στον απόηχο της συμφωνίας για την εξαγορά της Forest Laboratories, έναντι 25 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Forest Laboratories ενισχύθηκε κατά 28%.

Στον αντίποδα η Coca Cola, η οποία υποχώρησε κατά 3,8%, μετά την ανακοίνωση για πτώση στα κέρδη και τα έσοδα της το δ' 3μηνο του 2013. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 1,71 δισ. δολάρια ή 38 σεντς ανά μετοχή το δ' 3μηνο του 2013, από 1,87 δισ. δολάρια ή 41 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Πάντως και σήμερα υπήρξε συνέχεια για τις αρνητικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Ο δείκτης μεταποίησης Empire βρέθηκε για τον Φεβρουάριο στις 4,48 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 9 μονάδες. 

Ευρώπη

Μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε σαφή κατεύθυνση χθες, κλείνοντας με κέρδη, την ώρα που οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες παρέμειναν με μικρές διακυμάνσεις στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,89% στις 6.796 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικόςCAC 40 σημείωσε πτώση 0,10% στις 4.331 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 334,66 μονάδες. Πάντως, 13 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν με απώλειες, αποτιμώντας αρνητικά κυρίως τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας απογοήτευσε τους επενδυτές, με τους αναλυτές να έχουν ήδη προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση των θέσεων τους για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας η Centrica υποχώρησε κατά 1,2%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της σε "πώληση" από την UBS.

Η Alstom βρέθηκε στο -3,7%, καθώς όπως όλα δείχνουν η γαλλική κυβέρνηση έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο ώστε να εξετάσει τον όμιλο για πιθανή συμμετοχή του γαλλικού Δημοσίου στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ο CEO της εταιρείας, Patrick Kron, ωστόσο διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Απώλειες και για τις δύο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της Γαλλίας και της Ελβετίας, Lafarge (-3,2%) και Holcim (-0,9%) αντίστοιχα. Η Goldman Sachs υποβάθμισε σε "πώληση" τη σύσταση των δύο εταιρειών.

Στον αντίποδα η Hochtief, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,8%, με την αγορά να υποδέχεται την αναβάθμιση σε "αγορά" της σύστασης της από την Goldman Sachs.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να υποχωρεί στις 55,7 μονάδες τον Φεβρουάριο από 61,7 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως ο δείκτης θα παρέμενε σταθερός στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε, πάντως, στις 50 μονάδες από τις 41,2 μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 44 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο 1,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιανουάριο, υποχωρώντας κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 1,9% έναντι ανόδου 2% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2009 που ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχωρεί κάτω από το 2%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως το ποσοστό θα παρέμενε σταθερό στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Τεχνική ανάλυση

Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση μας για τη δυναμική του 25άρη αλλά ήδη οι δυο συνεδριάσεις έχουν δώσει σήματα για την αντιμετώπιση κάθε τίτλου αυτή τη βδομάδα.

Η ΑΛΦΑ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -0,57% αυτή τη βδομάδα κερδίζει +1,29%

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +4,89% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -1,64%

Η ΔΕΗ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +4,00% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -1,07%

Η ΕΕΕ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -2,81% αυτή τη βδομάδα κερδίζει +1,63%

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +5,71% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -1,89%

Τα ΕΛΠΕ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -3,38% αυτή τη βδομάδα κερδίζουν +0,42%

Η ΕΤΕ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -1,07% αυτή τη βδομάδα χάνει -0,82%

Η ΕΥΔΑΠ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +4,88% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -0,75%

Η ΕΥΠΡΟ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +5,67% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -0,87%

Η ΕΧΑΕ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -1,10% αυτή τη βδομάδα χάνει -1,74%

Η ΙΝΛΟΤ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +1,94% αυτή τη βδομάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο +3,81%

Το ΦΦΓΚΡΠ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -1,92% αυτή τη βδομάδα χάνει -0,20%

Η ΜΕΤΚ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +3,53% αυτή τη βδομάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο +0,78%

Η ΜΙΓ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +2,22% αυτή τη βδομάδα εμφανίζει άνοδο +0,65%

Η ΜΟΗ που ήταν στο +0,22% τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αυτή τη βδομάδα χάνει -1,88%

Η ΜΠΕΛΑ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +4,53% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -2,24%

Η ΜΥΤΙΛ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +4,53% αυτή τη βδομάδα είναι αμετάβλητη

Ο ΟΛΠ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -0,73% αυτή τη βδομάδα χάνει -2,55%

Η ΟΠΑΠ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +3,76% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -0,86%

Ο ΟΤΕ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +5,85% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -2,72%

Η ΠΕΙΡ είχε μηδενική μεταβολή τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και το ίδιο την τρέχουσα

Η ΣΩΛΚ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +1,52% αυτή τη βδομάδα υποχωρεί -1,50%

Η ΤΕΝΕΡΓ που ήταν στις καθοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με πτώση -2,28% αυτή τη βδομάδα χάνει -2,10%

Η ΤΙΤΚ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +7,16% αυτή τη βδομάδα ενισχύεται +0,13%

Η ΦΡΙΓΟ που ήταν στις ανοδικές τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με άνοδο +11,14% αυτή τη βδομάδα ενισχύεται +0,20%

Είναι με άλλα λόγια παραγωγικοί οι θεσμικοί που συμμετέχουν στις συναλλαγές και δεν κινούνται μόνο και μόνο για να κρατήσουν τη γοητεία του ΧΑ ψηλά. Απλά την κατεύθυνση που επιθυμούν να δώσουν στις τιμές θα την ξεκαθαρίσουν όταν το συναλλακτικό ενδιαφέρον επιστρέψει σε τέτοιο ποσοστό ώστε ο τζίρος να ξεπεράσει πάλι τα 100 εκατ. ευρώ.

ΧΑ

Άλλη μία άτονη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χθες, με την εγχώρια αγορά να περιμένει τον καταλύτη που θα δώσει είτε ώθηση προς τα εμπρός είτε σήμα για αποκόμιση κερδών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.274,94 μονάδες με πτώση 0,15%, σε μία συνεδρίαση που το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η μεταβλητότητα και η στενή διακύμανση μεταξύ 1.273,76 μονάδων και 1.283,17 μονάδων. Άλλωστε, από την περασμένη Τρίτη ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει "κολλήσει" μεταξύ των 1.270 με 1.280 μονάδων, με τους ισχυρούς παίκτες να παραμένουν στάσιμοι. Οι καθυστερήσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους Ευρωπαίους σε κρίσιμα ζητήματα συνεχίζονται, καθώς από το χθεσινό Eurogroup κατέστη για ακόμη μία φορά σαφές ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί προς το τέλος ή στις αρχές του α' 6μηνου.

Υπό αυτές τις προοπτικές μόνο κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τη διόρθωση των "κακών κειμένων" του φορολογικού μπορούν να βγάλουν από το τέλμα την αγορά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχει μπει και επισήμως σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου, με την κυβέρνηση να μεταθέτει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον.

Από τις μετοχές του FTSE25 διακρίθηκαν χθες οι Ιντραλοτ, ΕΛΠΕ και Σωληνουργεία Κορίνθου με άνοδο 2,83% έως και 1,55%. Θετικά κινήθηκαν 13 μετοχές και πτωτικά εννέα. Η αξία των συναλλαγών τους κάλυψε τα 6/7 (δηλ. τα 60,5 εκατ. ευρώ) του συνολικού τζίρου που ανήλθε σε 70,6 εκατ. ευρώ. Πρώτος ο ΟΤΕ ΟΤΕ-0,82% με 14,8 εκατ. και ακολούθησαν οι ΟΠΑΠΟΠΑΠ+1,17% με 7,13 εκατ., Πειραιώς με 6,35 εκατ. και ΕΤΕ με 4,8 εκατ. ευρώ. Στις διακριθείσες μετοχές τόσον από άποψης ανόδου όσο και ενός αξιοπρεπούς τζίρου μπορεί κανείς άνετα να αναφέρει τις Ιντρακομ, ΙΑΣΩ, Σαράντης, Σιδενόρ, ΣΙΔΕ+4,14% ΑΒΑΞ, ΟΛΘ ΟΛΘ+2,55% και ΠΛΑΘ.

Αρκετές μετοχές από την άλλη πλευρά παραπαίουν στο ταμπλό, με το μέλλον τους αβέβαιο. Πολλά πράγματα πάντως θα ξεκαθαρίσουν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 οπότε θα μπορούμε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα για το μέλλον των εταιρειών που αυτές εκπροσωπούν

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν διστακτική διάθεση σήμερα, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλάξεις για τα επιτόκια στην Κίνα, αν και το ευρώ άφησε το δολάριο πίσω του μετά από ακόμα περισσότερα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ με εγγραφές κατώτερες του αναμενόμενου.

Η δραστηριότητα ήταν χαμηλή, με το δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ουσιαστικά αμετάβλητο και την αγορά μετοχών της Αυστραλίας πάνω με μικρή μεταβολή της τάξης του +0,3%. Οι μετοχές της Σαγκάης ήταν αμετάβλητες, ενώ το χρηματιστήριο της Σεούλ έχασε 0,6%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας προσπαθεί να μαζέψει τις ζημίες του που σημειώθηκαν νωρίς και στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους είναι κάτω -0,8%, μάχεται να διατηρήσει τη δυναμική του ράλι της ανόδου +3% της Τρίτης, που ακολούθησε την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει ένα πρόγραμμα για την ενθάρρυνση του τραπεζικού δανεισμού.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω βήματα χαλάρωσης, τα οποία πολλοί αναμένουν ότι θα αποδειχθούν αναγκαία όταν τον Απρίλιο εφαρμοστεί η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία.

Οι χρηματιστηριακοί παράγοντες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά την κεντρική τράπεζα της Κίνας μετά την απόφαση την Τρίτη να μαζέψει κεφάλαια από την αγορά χρήματος.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ( PBOC ) προσπαθεί να καθοδηγήσει μια σταδιακή μετατόπιση προς τα άνω του κόστους του χρήματος και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε απομόχλευση ώστε να απορρίψουν  τους υψηλούς κινδύνους που συνεπάγεται η δραστηριότητα μέσα από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την περίπτωση που η σύσφιξη πάρει μεγάλες διαστάσεις και γίνει αισθητή στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι ανησυχίες έχουν περιοδικά ασκήσει πίεση στα νομίσματα και τις μετοχές σε όλη την περιοχή της Ασίας .

Η Wall Street δεν κατάφερε να αποτελέσει οδηγό μιας ανόδου αφού ο Dow έπεσε -0,15% την Τρίτη, ενώ ο S & P 500 παρουσίασε άνοδο κατά 0,11%. Ο Nasdaq πήγε καλύτερα με άνοδο +0,68%, ανεβάζοντας το νικηφόρο σερί του σε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις, τη μεγαλύτερη αλυσίδα από τον Ιούλιο. Ο δείκτης tech ενισχύθηκε από ένα άλμα στις μετοχές της Tesla Motors Inc εν μέσω εικασιών ότι η Apple μπορεί να ενδιαφέρεται για την υποβολή προσφοράς για την αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταπρατική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και την κατασκευή κατοικιών των ΗΠΑ, ώθησαν τους επενδυτές να σκεφτούν την περίπτωση η Federal Reserve να μην βιαστεί στην εφαρμογή του tapering και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων, υπονομεύοντας έτσι το πλεονέκτημα του δολαρίου λόγω επιτοκίου. Οι αποδόσεις για τη 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 2,71%.

Αργότερα σήμερα, η Fed θα ανακοινώσει πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC επί της πολιτικής Ιανουάριο, όταν αποφάσισε να μειώσει την αγορά ενεργητικού της κατά 10 δισ. δολάρια. Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen έχει δηλώσει από τότε, ότι η κεντρική τράπεζα ήταν διατεθειμένη να κρατήσει σταθερό το ρυθμό του  tapering, αν και οι αγορές υποθέτουν ότι η ροή των δεδομένων θα ενθαρρύνει την υπομονή στις προσπάθειές της Fed.

Το ευρώ ήταν στα 1,3766 δολάρια στις ασιατικές συναλλαγές, έχοντας ανέβει ως τα 1,3769 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα σε επτά εβδομάδες και ξεπέρασε το κυριότερο εμπόδιο αντίστασης στα 1,3740 δολάρια.

Το ευρώ ήταν επίσης σταθερό στα 140,70 γεν, ενώ το δολάριο υποχώρησε πίσω στα 102,19 γεν. Οι χρηματιστές έχουν εκπλαγεί από την ανθεκτικότητα του ενιαίου νομίσματος την ώρα που αρκετοί πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διευκολύνει περαιτέρω μέσω της νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τρίτη υπαινίχθηκαν ότι ένας πιθανός λόγος για την απόδοση του ευρώ  ήταν μια εκροή σχεδόν 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Ο Alan Ruskin, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος G10 της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι η καθαρή εκροή από τις αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια του  2013 ανήλθε σε ένα τεράστιο ύψος των 214 δις δολαρίων. Σε αντίθεση , στη ζώνη του ευρώ επενδύθηκαν σε μετοχές 111 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στη ζώνη του ευρώ απολαμβάνουν ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ρεκόρ στα 216 δισ. ευρώ το 2013 , ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν έλλειμμα των  400 δις δολαρίων. «Αυτό αποκαλύπτει γιατί το ευρώ ήταν το ισχυρότερο κύριο νόμισμα το 2013 εξηγείται από αυτό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το διάκενο ροής κεφαλαίων»,  είπε ο Ruskin.

Στις αγορές εμπορευμάτων , ο χρυσός υποχώρησε στα  1.316,99 δολάρια η ουγγιά μετά την κορυφή 3-1/2 μηνών των 1.331,10 δολαρίων. Τα futures του αργού ήταν 44 σεντς υψηλότερα στα 102,87 δολάρια , αφού πήδηξε 2,4% την Τρίτη, ενώ το μπρεντ υποχώρησε 7 σεντς στα 110,39 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την άποψη του Θεόδωρου Κρίντα της Attica Wealth Management.

Παρά την γρήγορη αντίδραση από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, είναι εμφανής η ανάγκη ανεύρεσης της είδησης - καταλύτη που θα ενισχύσει το υπάρχον ενδιαφέρον και θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1300 μονάδων. Στα κύρια χαρακτηριστικά της Ελληνικής Αγοράς, η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ελάχιστους τίτλους, με "νέο" χαρακτηριστικό την ανυπαρξία κινητικότητας σε μετοχές που θεωρητικά έχουν υστερήσει και διαθέτουν τα θεμελιώδη για να "απαιτήσουν καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση".

Η συναλλακτική αφύπνιση στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό" απαιτεί ενεργοποίηση εγχώριων "κωδικών λιανικής" που συνήθως κινούνται με "καθυστερημένα αντανακλαστικά" και αφού ο Δείκτης έχει κατακτήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών. Για να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση, συνιστώνται κινήσεις επιλεκτικών, αλλά έγκαιρων, τοποθετήσεων, για τους μικροεπενδυτές που παραδοσιακά κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από την άλλη, οι μειωμένες συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, πιθανότατα συνδέονται με την περιστασιακή παρακολούθηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από μερίδα ξένων χαρτοφυλακίων, που συμμετέχει ή απέχει, ανάλογα με την ροή των ειδήσεων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ασθενή στοιχεία για τις ΗΠΑ κρατούν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου υπό έλεγχο

Τα απογοητευτικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ πυροδότησαν ράλι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Στις ΗΠΑ το φρόνημα των κατασκευαστών κατοικιών μειώθηκε απότομα το Φεβρουάριο, στο 46 ( από 56 τον Ιανουάριο ) καθώς ο καιρός επιβάρυνε την αγοραστική κίνηση. Ο δείκτης Empire State για την μεταποίηση υποχώρησε στο 4,5 το Φεβρουάριο, μετά την ανάγνωση στο 12,5 τον Ιανουάριο , κυρίως από την απότομη πτώση των νέων παραγγελιών. Στην Ασία , η διάθεση έναντι του κινδύνου κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με τον Nikkei και τη σχέση USD / JPY επιστρέφουν κάποια από τα χθεσινά κέρδη , ομοίως ο Kospi και τα futures του S & P διαπραγματεύονται επίσης χαμηλότερα.

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου για την απασχόληση θα μετρήσουν έντονα σήμερα, δεδομένης της χθεσινής έκπληξη με πτώση του πληθωρισμού. Οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο καθώς χθες η γερμανική εμπιστοσύνη σηματοδότησε την ανάπτυξη της εντύπωσης ότι η κορυφή του οικονομικού κύκλου είναι κοντά. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν, οι προκαταρκτικές μετρήσεις στους δείκτες PMI της ζώνης του ευρώ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουάριο και αναμένονται με ενδιαφέρον.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ