Πρόοδος διαπιστώθηκε στις συζητήσεις στο συμβούλιο Ecofin για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, που διχάζει Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρόοδος διαπιστώθηκε στις συζητήσεις στο συμβούλιο Ecofin για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, που διχάζει Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα κράτη-μέλη παρείχαν την απαιτούμενη ευελιξία στην ελληνική Προεδρία για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην απόφαση του Ecofin του περασμένου Δεκεμβρίου αφορά στην απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin, Γ. Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία καλωσορίζει τη βούληση του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή ευελιξίας, προκειμένου να διερευνηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν σε βάθος στο επόμενο Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου. Τόνισε δε ότι για την ελληνική Προεδρία είναι επείγον να βρεθεί ο απαραίτητος κοινός τόπος βάσει του οποίου θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι στην τελική συμφωνία είναι προς το κοινό συμφέρον να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα για τα οποία διερευνάται η δυνατότητα να υπάρξει συμβιβασμός, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες που θα ισχύσουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, τον ρόλο που θα έχουν το Συμβούλιο και η ΕΚΤ, αλλά και οι διαδικασίες εκκαθάρισης εκ των έσω (Bail in).
«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινώς γνωστά, το ίδιο και οι προκλήσεις. Εκείνο το οποίο αποκομίζει η Προεδρία από τη σημερινή συνεδρίαση είναι η ισχυρή αίσθηση του επείγοντος, την οποία συμμερίζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και η ανάγκη να βρεθεί ο αναγκαίος κοινός τόπος, επί του οποίου θα μπορέσει να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση και θα εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματική και επαρκή λειτουργία του Μηχανισμού Εξυγίανσης. Είμαι πεπεισμένος ότι με καλή πίστη και συμβιβαστικό πνεύμα θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Επιπλέον, επεσήμανε την έγκριση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων: «Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Διατηρεί το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, εναρμονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ και διασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο, υψηλό επίπεδο εγγύησης καταθέσεων σε όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για εποικοδομητικό πνεύμα στις σημερινές συζητήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απορρίπτει τη διακυβερνητική συμφωνία. Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου διμήνου, μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε σε εποικοδομητικές συζητήσεις που επιτρέπουν «να φτάσουμε πιο κοντά σε συμφωνία» και τόνισε ότι οι πάντες υποστήριξαν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε κανονισμό, με βάση τον οποία μετατίθεται την 1η Αυγούστου 2014 η καταληκτική ημερομηνία για τη μεταφορά εγχώριων και ενδοευρωπαϊκών μεταφορών πιστώσεων και άμεσων χρεώσεων σε ευρώ στα νέα πρότυπα του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).
Ακολούθως, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησαν τα συμπεράσματα επί α) της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιγράφει τις δράσεις κατά προτεραιότητα οι οποίες πρέπει να αναληφθούν από τα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστούν περισσότερο αποτελεσματικές και καλύτερα συντονισμένες πολιτικές ενίσχυσης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και επί β) της Έκθεσης της Επιτροπής για τον Μηχανισμό Προειδοποίησης της Επιτροπής, η οποία αποτελεί την αφετηρία για τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών της ΕΕ.
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης για την προετοιμασία της συνόδου G20 των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών στο Σίδνεϊ και ενέκρινε τους όρους αναφοράς της Ε.Ε., που ετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. «Συμφωνούμε ότι οι G20 θα πρέπει να αναπτύξουν φιλόδοξες στρατηγικές, προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, και υποστηρίζουμε τις πολιτικές προτεραιότητες καθώς εμείς υποστηρίζουμε τις πολιτικές προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο και είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση και το εμπόριο/ανταγωνισμός, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε φορολογικά ζητήματα και η καταπολέμηση των μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο υιοθέτησε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαλλαγή της Επιτροπής από τη διαχειριστική ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012 και ενέκρινε τα συμπεράσματα για τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού του 2015. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Προεδρία θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του επομένου έτους πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να αντανακλά τις προσπάθειες των κρατών μελών για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ταυτόχρονα και τις πραγματικές ανάγκες τους για χρηματοδότηση και επενδύσεις, προς ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρώτη τριμηνιαία έκθεση όσον αφορά την πρόοδο στην εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος του Ecofin συνεχάρη την κυρία Daniele Nouy για την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρώτης προέδρου του εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ