Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., μετά την κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσέθεσε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας τον μήνα που πέρασε, από ό,τι αναμενόταν.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας, υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 235,39 μονάδες, στις 10:49' π.μ., ώρα Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα έχανε 0,5%, φθάνοντας στις 876,72 μονάδες. Η Samsung Electronics, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 15 Οκτωβρίου, ενδέχεται να έχει χαμηλότερη αύξηση των κερδών το τρίτο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε τρία τρίμηνα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg.

«Τα χειρότερα στοιχεία για την απασχόληση, επηρέασαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εν όψει της ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών», ανέφερε ο Han Sang Soo, ο οποίος διαχειρίζεται 873 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Daehan Investment Trust Management Co., στη Σεούλ.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε κέρδη, μετά την εκλογή του John Howard, για τέταρτη συνεχόμενη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο, με αυξημένη πλειοψηφία. Οι μετοχές της Telstra Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας, οδηγούσαν στην άνοδο.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία και τη Ν. Ζηλανδία. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκυο στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν τον μήνα που πέρασε, 96.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση, αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της κατά 16.000 θέσεις, στις 128.000 θέσεις, λέγοντας, ότι οι συνεχείς τυφώνες που έπληξαν πολιτείες της χώρας, δεν είχαν σχέση με τη μείωση της απασχόλησης.