Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 11:23

Πρόταση για σύμπραξη ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων

Τη σύμπραξη ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων πρότεινε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στη νήσο.

Ο υφυπουργός είχε σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομίας της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνό. Ο Κύπριος πολιτικός ζήτησε στήριξη τεχνογνωσίας από την Ελλάδα όσον αφορά στην εμπειρία που έχει αποκτήσει με τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και για την οποία ο Έλληνας Υφυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι αμέριστη.

Επίσης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, οι οποίες θα γίνουν οχήματα μεταφοράς ανάπτυξης στις δύο οικονομίες. Όπως επεσήμανε ο κ. Φώλιας, οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πρόσβασης στις αγορές των Βαλκανίων. Αντίστοιχα, πρόσθεσε, οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν διεισδύσει σε αγορές της Μέσης Ανατολής, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ελληνο-κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις εταιρείες των δύο χωρών.

Η πρόταση του κ. Φώλια έγινε αποδεκτή από τον κ. Κεραυνό και προς αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζεται η διοργάνωση ειδικής διημερίδας που θα φέρει σε επαφή ελληνικές και κυπριακές εταιρίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Φώλιας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον υφυπουργό για την πολιτική κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Φώλιας από την πλευρά του επανέλαβε την πλήρη στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο της χώρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται, ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και της Παρασκευής ο κ. Φώλιας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου, η Τράπεζα της Κύπρου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αντίστοιχα.

Τέλος, οι πολιτικές εξελίξεις αλλά, και η οικονομική συνεργασία κυριάρχησαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Υφυπουργού, το βράδυ του Σαββάτου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης.