Το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές «έδειξε» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα. Όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο και μετά.
Το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές «έδειξε» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ επανέλαβε ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν από τη Eurostat -τον Απρίλιο- τα δημοσιονομικά στοιχεία, προσθέτοντας πως στη συνέχεια η Ευρωζώνη θα αποφασίσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, απάντησε «μετά το καλοκαίρι», «θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», διευκρινίζοντας πως με αυτήν τη θέση συμφωνεί και το ΔΝΤ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν πριν από τον Μάιο και οι δόσεις των επόμενων δανείων.
«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, να λάβουμε νέες αποφάσεις», συνέχισε και υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.
Τέλος, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι αυτό πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιός θα το κάνει και πώς. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», κατέληξε.
Η συζήτηση αναφορικά με τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι δανειστές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες.
Άισθηση προκάλεσε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο θέλει Άγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κοντράρονται για το κατά πόσο ένα νέο πακέτο στήριξης θα δοθεί στην Ελλάδα πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έσπευσε πάντως να το χαρακτηρίσει εσφαλμένο, σημειώνοντας πως τo εάν θα υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας «θα είναι ξεκάθαρο μόλις στα μέσα του 2014».
Δηλώσεις αναφορικά με τις αποφάσεις που εκκρεμούν έκανε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, που ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν «από το καλοκαίρι και μετά».
Ενδέχεται να μην επιστρέψει αυτή τη βδομάδα η τρόικα
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δεν είναι μακριά, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί εντός της εβδομάδος.
Όπως είπε, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, δεδομένου ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει απόλυτα πειστικές απαντήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 και το 2015».
Επιπλέον, ανέφερε ότι το πλέον κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι η επιστροφή της τρόικας θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το αποψινό Eurogroup και την παρουσίαση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Τέλος, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει από την ελληνική πλευρά τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2013, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Επανέλαβε δε ότι αναμένει την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ