Όποιος σκοπεύει να περάσει τα ελληνικά σύνορα είτε για να μπει είτε για να βγει από την Ελλάδα και έχει μαζί του μετρητά ύψους άνω των 10.000 ευρώ οφείλει να τα δηλώσει. Για το σκοπό αυτό, ο γενικός γραμματέας εσόδων υπέγραψε νέα απόφαση προκειμένου να καθοριστεί και το έντυπο που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Όποιος σκοπεύει να περάσει τα ελληνικά σύνορα είτε για να μπει είτε για να βγει από την Ελλάδα και έχει μαζί του μετρητά ύψους άνω των 10.000 ευρώ οφείλει να τα δηλώσει.
Για το σκοπό αυτό, ο γενικός γραμματέας εσόδων υπέγραψε νέα απόφαση προκειμένου να καθοριστεί και το έντυπο που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η υποχρέωση αφορά σε όσους ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός ΕΕ και όχι για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή που κάποιος θέλει να εισάγει ή να εξάγει ρευστό άνω των 10.000 ευρώ, οφείλει να συμπληρώσει τη νέα φόρμα. Η συμπλήρωση του νέου εγγράφου έχει καθαρά ελεγκτικό χαρακτήρα.
Όπως προκύπτει και από την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «όταν από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης προκύψει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η υπόθεση παραπέμπεται από αυτή στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και πραγματοποιείται παρακατάθεση των δεσμευθέντων ρευστών διαθεσίμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.
Το γραμμάτιο παρακαταθήκης φυλάσσεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή μέχρι να οριστεί αμετάκλητα από το δικαστήριο η τύχη των δεσμευθέντων ρευστών διαθεσίμων (οπότε αυτά ή αποδίδονται στον κάτοχό τους ή εισάγονται ως δημόσιο έσοδο)». Ολόκληρο το έντυπο φαίνται στην σχετική απόφαση