Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 12:42

Alitalia: Προς εύρεση ιδιωτών επενδυτών

ΙΔΙΩΤΕΣ αναζητά η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας, Alitalia SpA, προκειμένου να αντλήσει από τις επενδύσεις τους το ποσόν των 750 εκατ. ευρώ (924 εκατ. δολ.), ενώ σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανταλλαγή του χρέους με μετοχές, στο πλαίσιο το σχεδίου ισορρόπησης του ισολογισμού της.

«Το να βρεις ιδιώτες συναιτέρους, δεν είναι ακατόρθωτο», ανέφερε ο επικεφαλής της Alitalia, Giancarlo Cimoli, σε συνέντευξή του που παρεχώρησε στην εφημερίδα «Corriere della Sera», δήλωση που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το τμήμα των πτητικών εργασιών της εταιρείας, Az Fly, θα βρεθεί στο break even το 2006, ενώ η εταιρεία θα καταβάλλει μέρισμα την επόμενη χρονιά, συμπλήρωσε ο Cimoli.

O ίδιος, θέλει να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με την πώληση μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2005. Η ιταλική κυβέρνηση, έχει απαξιώσει το ποσόν των 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στην πώληση και ο Cimoli πρέπει να βρει ιδιώτες επενδυτές, ποροκειμένου να καταβάλλουν το ίδιο ποσό, με αποτέλεσμα το μερίδιο του κράτους να μειωθεί στο 49%, από το μερίδιο του 62%, που κατέχει σήμερα.

Η Alitalia σχεδιάζει να μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά ένα εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια και να αρχίσει να αγοράζει νέα αεροσκάφη το 2007, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η εταιρεία έχει εμφανίζει λειτουργικές ζημίες την τελευταία τετραετία και περιμένει να εμφανίσει και νέες φέτος.

Στο σχέδιο του Cimoli, εντάσσεται η διαίρεση της εταιρείας σε δύο κομμάτια, την Az Fly και το τμήμα διαχείρισης, το Az Service.

Tον περασμένο Μάϊο, η αεροπορική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Az Service, στην κρατική εταιρεία επενδύσεων Fintecna SpA. Ωστόσο, ο Cimoli δεν περιμένει από την Fintecna να καταβάλλει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου.

Πιθανοί επενδυτές

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) και η Accenture Ltd., η οποία πουλά υπηρεσίες κομπιούτερ και συμβουλές στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και την Deutsche Bank AG, ενδιαφέρονται για την Az Service, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Alitalia.

Τα στελέχη της εταιρείας, δεν έχουν συζητήσει ακόμη το θέμα με τις τράπεζες για την απορρόφηση του χρέους με αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας, ανέφερε ο Cimoli, συμπληρώνοντας ότι απλώς οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ τους. Σημειώνεται, ότι, η Alitalia είχε χρέος ύψους 1,87 δισ. ευρώ στα τέλη του 2003.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Alitalia, τον μήνα που πέρασε, πέτυχε συμφωνία με τα σωματεία και τις ενώσεις των εργαζομένων για τη μείωση 3.700 θέσεων εργασίας, περίπου το 20% του εργατικού της δυναμικού. Η μείωση των θέσεων θα κοστίσει στην εταιρεία 185 εκατ. ευρώ, αλλά θα έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Alitalia προσθέτει νέους προορισμούς, όπως την Τιμισοάρα στη Ρουμανία, την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, τη Βουδαπέστη και τη Σανγκάη.

Σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησής της, η εταιρεία θα αυξήσει το μέριδιο αγοράς της στην Ιταλία, το οποίο έχει μειωθεί 43% φέτος, από 66% το 2002, προγραμματίζοντας πτήσεις στη Ν. Αμερική, την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη.

«Η Alitalia δεν θα γίνει ποτέ μία διεθνής αεροπορική εταιρεία, επειδή δεν έχει ικανοποιητικό στόλο για μια τέτοια φιλοδοξία, αλλά θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς», επεσήμανε ο Cimoli.

Το διοικητικό της συμβούλιο θα συσκεφθεί αύριο, προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Dresdner Kleinwort Wasserstein, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της πίστωσης που της παρέχει η ιταλική κυβέρνηση. Επίσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναμένεται να εγκρίνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης.

Στις 30 Ιουλίου, η Alitalia ανακοίνωσε ότι οι καθαρές της ζημίες αυξήθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που έκαναν το πρώτο τρίμηνο οι εργαζόμενοί της.

Μέχρι στιγμής, ούτε το διοικητικό συμβούλιο, ούτε οι ορκωτοί λογιστές της Deloite & Touche SpA, έχουν εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας.