Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 13:20

ΥΠΑΝ - Πρόγραμμα Κατάρτισης 10.035 εργαζομένων

Με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εγκρίθηκε η ένταξη 453 Προγραμμάτων Κατάρτισης 10.035 εργαζομένων στον Α’ Κύκλο της Δράσης 8.2.4.1. «Ενέργειες Κατάρτισης και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, που αφορούν τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΜΕ), μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού τους», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ).

Στον Κύκλο αυτό υποβλήθηκαν συνολικά 1551 προτάσεις από 287 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) και αξιολογήθηκαν 1325 από 283 Κ.Ε.Κ.. Από αυτά εγκρίθηκαν 1.307 Προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 33.210.606 ευρώ και χρηματοδοτούνται άμεσα 453 συνολικού προϋπολογισμού 11.490.868 ευρώ για την κατάρτιση 10.035 εργαζομένων με 67.300 ώρες εκπαίδευσης. Τα 854 προγράμματα που δεν εντάχθηκαν στον Α’ Κύκλο χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντα και θα υλοποιηθούν εφόσον εξευρεθούν νέοι πόροι.

Τα Προγράμματα Κατάρτισης επιχορηγούνται 100% με δημόσια δαπάνη, ενώ οι καταρτιζόμενοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους θα λαμβάνουν σχετικό επίδομα.

Τα Προγράμματα Κατάρτισης θα υλοποιηθούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), υπό την παρακολούθηση των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης (ΕΦΔ), και απευθύνονται σε εργαζομένους Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜΜΕ & ΠΜΕ). Σκοπός τους είναι η προσαρμογή των προσόντων και ικανοτήτων των εργαζομένων στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας και η αύξηση του αριθμού στελεχών στην αγορά εργασίας με υψηλά προσόντα.

Η εκπαίδευση των εργαζομένων θα αφορά σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις ΜΜΕ, όπως Οργάνωση και Διοίκηση ΜΜΕ, Νέες Τεχνολογίες στη σύγχρονη διοίκηση ΜΜΕ, Χρηματοοικονομικό Management, Διοίκηση Ποιότητας, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Την εκτέλεση των Προγραμμάτων Κατάρτισης θα παρακολουθούν στενά η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, ενώ οι Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης έχουν πάρει οδηγίες για συστηματική παρακολούθησή τους σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης.