Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 08:43

Βank of Japan: Aμετάβλητη η νομισματική πολιτική

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ διατήρησε τη νομισματική της πολιτική, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, με τη διοχέτευση μετρητών στην αγορά και τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει, περισσότερα από έξι χρόνια, να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να τονώσει την ανάκαμψη.

Ο διοικητής της τράπεζας, Toshihiko Fukui και τα οκτώ μέλη της, ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση στα υψηλότερα επίπεδα του στόχου των διαθεσίμων αποθεμάτων στους δανειστές, στα 35 τρισ. γιέν (319 δισ. δολ.), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Επίσης αποφασίστηκε να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα οι αγορές των κρατικών ομολόγων μηνιαίας διάρκειας στις τράπεζες, χωρίς συμφωνία επαναγοράς και στο 1,2 τρισ. γιέν.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 ετών, δεν άλλαξε τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ότι, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο χρειάζεται στήριξη, για να υπερβεί το πρόβλημα του πληθωρισμού, που περιόρισε τα κέρδη των επιχειρήσεων και αποθάρρυνε τους καταναλωτές να δαπανήσουν χρήματα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Tetsufumi Yamakawa, της Goldman Sachs (Japan) Ltd.

«Δεν βλέπουμε κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που θα αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα να μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική σύντομα», ανέφερε ο Yamakawa, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα γίνουν αλλαγές τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2006.

Τα μέλη της Bank of Japan συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της τριμηνιαίας έκθεσης Tankan την 1η Οκτωβρίου, η οποία έδειξε, ότι, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, αυξήθηκε, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991. ¶λλη έκθεση την ίδια ημέρα, είχε δείξει μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατείνοντας τα έξι χρόνια πληθωρισμού.