Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 11:20

Σταθερά ανοδικά το Χ.Α.

Με κέρδη συνεχίζει και τη σημερινή συνεδρίαση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας ότι τα χθεσινά σημάδια κόπωσης ήταν απλά μια μικρή ανάπαυλα στη διαδρομή για την επανάκτηση κρίσιμων τεχνικών σημείων.

Με κέρδη συνεχίζει και τη σημερινή συνεδρίαση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας ότι τα χθεσινά σημάδια κόπωσης ήταν απλά μια μικρή ανάπαυλα στη διαδρομή για την επανάκτηση κρίσιμων τεχνικών σημείων.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.273 μονάδες με κέρδη 1,05%, ενώ ο τζίρος συμπληρώνοντας την πρώτη ώρα της συνεδρίασης κινείται στα 16 εκατ. ευρώ

Ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από την κρίσιμη ζώνη των 1.250 μονάδων και μένει να δούμε τη συνέχεια. Εάν επιβεβαιωθεί η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ το 2013, τότε η αγορά θα έχει κάθε λόγο να τοποθετείται ρεαλιστικά για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. Διότι δεν είναι μόνο η υπέρβαση των στόχων, είναι ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιστρέψει στην οικονομία, ή ακόμη και να τεθεί ως "μαγιά" για το δύσκολο 2014.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες η υπόθεση η οποία είχε παγώσει. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» κεφάλαια που έχουν στριμωχτεί στα «σύνορα», δίνοντας νέα τροφή στις ανοδικές τάσεις.

Την ίδια ώρα, τεχνικά η αγορά δείχνει ότι έχει πλέον κατακτήσει το δικαίωμα να βρίσκεται ο 25άρης πάνω από τις 410 μονάδες, που ήταν χονδρικά μια σκληρή οροφή σε όλη τη διάρκεια του 2013, από τον Απρίλιο και μετά.

Η αγορά έχει συμπληρώσει 8ήμερο σερί ανόδου, με το Γενικό Δείκτη στο +11,88%, τον FTSE 25 στο +11,12% και τον τραπεζικό δείκτη στο +17,80%.

Στο ταμπλό, κέρδη 2,05% για την Πειραιώς στα 1,99 ευρώ που είναι νέα υψηλά 9μήνου, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Μάιο του 2013.

Στο ίδιο μοτίβο και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να κερδίζει 2,02%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 2,08% και την Εθνική κατά 1,87%.

Με κέρδη 0,65% η μετοχή του Κορρέ, με την εταιρεία να ανακοινώνει μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Avon για ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική.

Αντίδραση και στη ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 2,25% στα 10,89 ευρώ, ενώ κέρδη 1,28% και 1,68% σημειώνουν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αντίστοιχα.